Afbeelding

Een nieuw fenomeen, de straatbibtliotheek. Beeld door Ricarda Huch.

Straatbibliotheek: de nieuwe bibliotheekbus

Straatbibliotheek: de nieuwe bibliotheekbus De bibliotheekbus deed zijn intrede begin twintigste eeuw in de Verenigde Staten, anno 21e eeuw maken wij kennis met een nieuw fenomeen: de straatbibliotheek. 

Boekenkasten die geplaatst zijn in de publieke ruimte, je ziet ze steeds vaker verschijnen. Terwijl ze aan populariteit winnen in Nederland is dit verschijnsel reeds bekend onder de Amerikanen als ‘Free Little Library’ en onder de Duitsers als ‘öffentliche bücherkasten.’

Het idee is heel simpel, zet een gratis boekenkast op een goed bereikbare en drukbezochte plaats, zodat het voorbijgangers trekt. Dergelijke straatbibliotheken behoeven geen lidmaatschap of registratie en rekenen geen boetes uit. Het fenomeen heeft zijn wortels in Hudson, de Verenigde Staten, waar de uivinder van het idee Todd Bol als huldebetuiging voor zijn moeder, een fervent boekenlezer, een houten huisje bouwde dat op een school moest lijken en dit in zijn voortuin zette.

Verscheidene bibliotheken zagen het idee zitten en doneerden vervolgens boeken aan dorpen om de bewoners uit de omgeving sneller aan boeken te helpen. Momenteel zijn er in totaal meer dan 200 straatbibliotheken over de gehele wereld. 34 staten uit de Verenigde Staten en 17 landen hebben daarbij bijgedragen. Een bijzonder aspect van deze bibliotheken is dat ze stuk voor stuk uniek zijn, omdat ze gebouwd zijn door materiaal dat aanwezig is in de eigen gemeenschap. 

Sinds november 2011 staan in Werkhoven in Nederland ook dergelijke boekenkasten. Het is ‘een gezamenlijke boekenkast van en voor het dorp!’De collectie is momenteel opgelopen tot 4000 boeken variërend van lectuur voor volwassen tot kinderboeken. Het initiatief is door de bewoners van Werkhoven tot stand gebracht die de boeken zelf verzameld hebben.

Bron

http://en.wikipedia.org/wiki/Little_Free_Library