Afbeelding

Verlies de verlangens en motivatie van je personages niet uit het oog.

Storytelling verandert door interactieve technologie

Storytelling verandert door interactieve technologie‘Berichten over de dood van het boek worden verschrikkelijk overdreven,’ zegt Guardian schrijfster Naomi Alderman. Bij boeken gaat het om het vertellen van een verhaal en dat gaat niet verloren. Het verandert alleen door de technologie.

Alderman benadrukt het feit dat kunst wordt beïnvloed door de technologie van tegenwoordig. Kunstenaars houden van experimenteren en elke ontwikkeling brengt een nieuw gereedschap met zich mee dat bijdraagt aan de totstandkoming van het product.

In haar artikel maakt Alderman een vergelijking tussen het vertellen van een verhaal door middel van een boek en het vertellen van een verhaal door middel van videogames. Het bijzondere aan laatstgenoemde is dat je als publiek ondergedompeld wordt in een wereld waarin je opdrachten moet uitvoeren als het personage van het verhaal. Deze interactiviteit is niet mogelijk in een boek.

Daarnaast zijn de verhalen in games een geweldige representatie van besluitvorming, iets waar geen sprake van is in boeken. Een personage uit een boek kun je immers niet een andere keuze laten maken, omdat zijn pad al uitgestippeld is door de auteur.

Uit Aldermans artikel blijkt dat storytelling naar alle waarschijnlijkheid voor altijd blijft bestaan, maar zich in meerdere vormen zal presenteren. Het wordt crossmediaal, de grenzen van storytelling zullen vervagen doordat een verhaal nu vanuit meerdere mediavormen verteld kan worden.

Bron

www.guardian.co.uk/culture-professionals-network/culture-professionals-blog/2013/jul/12/interactive-technology-transform-storytelling-fiction