Stoppen met lezen. Wat zijn de redenen?

Stoppen met lezen. Wat zijn de redenen? Een dikke pil of juist te dun? Te saai boek of je vindt niets aan de schrijfstijl van de auteur? Allemaal redenen waarom een lezer midden in het verhaal stopt met lezen.

De meeste lezers weten al vanaf het begin of een boek bij hun smaak past of niet en die beslissing valt vaak snel, bijvoorbeeld na het lezen van een passage of zelfs een zin. Bij anderen duurt dit kritische proces wat langer, soms na vijftig of zelfs honderd pagina’s.

De website Goodreads.com heeft onlangs een infographic samengesteld waarin staat om welke redenen lezers stoppen met een boek. Volgens de infographic leest ongeveer 38 procent van de lezers het boek uit, zelfs als het boek naar hun mening niet goed, moeilijk of saai is. De meerderheid van de lezers stopt echter met het lezen van een boek als het niet aan hun eisen voldoet. Het stoppen met het lezen gebeurt dan na een hoofdstuk of zoals de infographic aangeeft na de ‘honderd pagina’s minus jouw leeftijd’ –regel.

De infographic geeft aan dat de meest voor de hand liggende reden om een boek neer te leggen aan de saaiheid en traagheid van het boek ligt, maar ook de slechte en zwakke schrijfstijl van het boek speelt een grote rol bij het stoppen met het lezen. The Casual Vacancy van J.K. Rowling, The Girl with the Dragon Tattoo van Stieg Larsson en Eat, Pray, Love van Elizabeth Gilbert zijn een paar voorbeelden van boeken die na een tijdje op het nachtkastje blijven liggen. Onder de klassiekers zijn dat vaak Ulysses van James Joyce, maar ook Catch-22 van Joseph Heller, The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien, Moby Dick van Herman Melville en Atlas Shrugged van Ayn Rand. De moeilijkheidsgraad van het boek is bij deze klassiekers de belangrijkste reden.

Bron

www.guardian.co.uk/books/booksblog/2013/jul/11/give-up-on-book-why-when