Afbeelding

Logo pen emergency fund

https://penemergencyfund.com/

Steeds meer schrijvers in nood en wegens fraude geen NS Publieksprijs dit jaar

Schrijvers over de hele wereld in nood

Stichting Fonds Schrijvers in Nood, beter bekend onder de internationale naam PEN Emergency Fund, is dringend op zoek naar nieuwe donateurs. Het aantal hulpbehoevende schrijvers, journalisten, redacteuren en uitgevers neemt zorgwekkend toe. Dit komt door de dreiging van recente geopolitieke verschuivingen. Denk aan de oorlog in Oekraïne, maar ook de situatie in Afghanistan. PEN, afkorting van Poets, Essayists, Novelists / Playwrights, Editors en Non Fiction Writers, is een wereldwijde organisatie van en voor schrijvers, die de vrije verspreiding van literatuur en de vrijheid van expressie hoog in het vaandel heeft. Het fonds ondersteunt ernstig vervolgde schrijvers en journalisten met een eenmalige toelage waarmee zij zich (en in bijzondere gevallen hun familie) in een noodsituatie kunnen redden. Bijvoorbeeld wanneer ze acuut het land moeten ontvluchten of na mishandeling dringend medicatie nodig hebben.

Bron: Bazarow

De Grote Poeziëprijs gaat toch door

Half september maakte de Poëzieclub bekend dat in 2023 de Grote Poëzieprijs niet uitgereikt zou worden. Er was geen geld meer om de prijs te organiseren. Na het nodige rumoer, protesten én lobbywerk is er nu toch een sponsor gevonden voor de prijs. De Poëzieclub laat in een persbericht weten “buitengewoon verheugd te zijn dat Boskalis zich als nieuwe sponsor meldde, zodat toekenning en uitreiking van de prijs in 2023 alsnog kan doorgaan. Dat de nieuwe sponsor de begroting voor de prijsuitreiking in 2023 dekt, én actief meedenkt over het voortbestaan van de prijs op langere termijn, biedt perspectief.” Boskalis is een bedrijf dat aan maritieme dienstverlening doet.  

Bron: Bazarow

Wegens fraude geen NS Publieksprijs dit jaar

De NS Publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Volgens de organisatie is er op grote schaal gemanipuleerd en is een eerlijk verloop van de stemming niet meer te garanderen. Daarom is stemprocedure stopgezet. Op zaterdag 22 oktober werd het stemproces al tijdelijk stilgelegd omdat de mailadressen van Tweede Kamerleden werden gebruikt om te stemmen op Het Coronabedrog van Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. De stemprocedure werd aangepast om de fraudegevoeligheid te verkleinen, maar dat is dus niet voldoende gebleken. Het prijzengeld van 7500 euro wordt verdeeld over de zes genomineerde auteurs. Naast het bedrag van 1250 euro krijgen de schrijvers ook een jaarkaart van de NS als bedankje voor hun inzet.

Bron: Bazarow