Spelfouten funest op het werk

Spelfouten funest voor zakelijke relatieBijna driekwart van de hoogopgeleide Nederlanders twijfelt over het aangaan van een zakelijke relatie met iemand die schrijffouten maakt. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van taalinstituut Taal in het Bedrijf.

Spelfouten op het werk

Uit het onderzoek blijkt ook dat 72% van de hoogopgeleide Nederlanders regelmatig spelfouten op het werk tegenkomt. De meeste van deze fouten zijn foutief gebruik van d’s en t’s in werkvormen (63%). Ook werd onderzocht waar Nederlanders zich het meest aan storen op het gebied van spelling. Op de eerste plaats zijn dit fouten in zakelijke teksten als e-mails, plannen en verslagen (35%). Op de tweede en derde plaats staan spelfouten in kranten of magazines (24%) en fouten in cv’s en sollicitatiebrieven (15%).

Toch is een groot deel van hoogopgeleide Nederlanders tevreden over zijn of haar persoonlijke beheersing van de Nederlandse taal. Iets meer dan de helft geeft aan foutloos te schrijven. Maar over mensen in de werkomgeving is men negatiever. Van de ondervraagden geeft maar 13% aan dat ze geen fouten tegenkomen in teksten van collega’s en zakenpartners.

Reden voor veel spelfouten

Over de reden waarom veel Nederlanders spelfouten maken zijn de meningen verdeeld. Bijna de helft van de hoogopgeleiden denkt dat het mensen simpelweg niet uitmaakt dat ze schrijffouten maken. Andere belangrijke redenen zijn: de complexiteit van de Nederlandse taal, de slechte kwaliteit van het onderwijs, regelmatige veranderingen in spelling en grammatica en de invloed van straattaal en slang.

Uit het onderzoek bleek dan ook dat een ruime meerderheid (82%) vindt dat inwoners van ons land de eigen taal beter moet leren. Bijna driekwart van deze groep ondervraagden vindt dat de werkgever een cursus moet aanbieden om de kwaliteit van geschreven teksten binnen het bedrijf te verbeteren.

Online training spelling en grammatica

Op Schrijven Online bieden we online trainingen aan om je taalvaardigheden te bevorderen. Je kunt kiezen uit een online training Spelling, Zinsbouw en grammatica en Nieuwe spelling.

Techniek