Start » Nieuws » Snel en gemakkelijk typen met een toetsenbord

Snel en gemakkelijk typen met een toetsenbord

1 December 2017

Snel en gemakkelijk typen met een toetsenbordEen toetsenbord is een onmisbaar accessoire voor iedere schrijver of andere moderne professional. We zitten bijna iedere dag wel achter onze computer, laptop of een van onze talloze andere apparaten. Dat betekent dat we ook heel wat uren doorbrengen met het typen van verslagen, teksten, verhalen en nog veel meer.

Een goed toetsenbord is daarom ontzettend belangrijk. Tegenwoordig is bijvoorbeeld een laptop of notebook voorzien van ingebouwde toetsen, maar dat neemt niet weg dat veel mensen het gevoel van een los model toetsenbord fijner vinden. Oorspronkelijk werden toetsenborden dan ook alleen los geleverd. Dit was in de tijd dat de computer nog maar net in gebruik genomen werd. Het werd als normaal gezien om een keyboard met een kabel aan de computer te koppelen en zo te kunnen typen, maar tegenwoordig is dat helemaal niet meer nodig. Met de ontwikkeling van technieken zoals Bluetooth is het tegenwoordig mogelijk om draadloze keyboards te gebruiken. Zo kan je altijd en overal aan het werk zijn, maar daar heb je ook het juiste toetsenbord voor nodig. Bij draadloze modellen hoef je vaak niet meer aan de aansluiting te denken, maar oudere exemplaren moeten nog echt met een kabel aan een apparaat worden gekoppeld. Dit gebeurde vroeger voornamelijk met DIN-connectoren, maar deze oude kabels zijn inmiddels bijna allemaal vervangen door een USB aansluiting. Zolang je apparaat voorzien is van een USB-poort kan je altijd een USB toetsenbord gebruiken.

Verschillende indelingen

Toetsenborden zijn ontworpen om het invoeren van data zo snel en gemakkelijk mogelijk te maken. De plaatsing van de verschillende toetsen speelt daar een grote rol bij. Tijdens de ontwikkeling van deze borden werd er gekeken naar de logische plaatsing van iedere letter. Fabrikanten keken naar de verschillende lettercombinaties die het meeste werden gemaakt. Dat is de reden waarom een toetsenbord niet gewoon oploopt van a tot z. Er zijn bovendien verschillende modellen in omloop die allemaal speciaal zijn gemaakt voor verschillende talen. Het meest bekende type is bij ons het QWERTY toetsenbord. Deze uitvoering wordt voornamelijk in westerse landen zoals Nederland gebruikt, aangezien de plaatsing van de toetsen is gebaseerd op veelgebruikte lettercombinaties in verschillende westerse talen. Het model heeft zijn naam te danken aan de eerste zes letters die linksboven op het keyboard te zien zijn. Andere soorten toetsenborden hebben een vergelijkbare naam. Zo Is het AZERTY toetsenbord een veel voorkomend model in België en Frankrijk. De toetsen zijn afgestemd om de Franse taal gemakkelijk te kunnen typen. Niet alleen de letters, maar ook de leestekens bevinden zich op een andere plek dan het in Nederland gebruikelijke QWERTY toetsenbord. Dit heeft natuurlijk te maken met de verschillende accenten en leestekens die in het Frans worden gebruikt. Naast de standaard toetsenborden met letters, worden er ook losse numerieke exemplaren verkocht. Deze zijn vooral handig voor professionals die iedere dag vooral veel met cijfers werken. Zo kun je snel en gemakkelijk nummers intoetsen, maar heb je geen full size model nodig dat extra ruimte inneemt op je bureau.

Voor de echte gamer

Computers worden tegenwoordig niet meer alleen gebruikt voor tekstverwerking of andere simpele functies. Natuurlijk is het voornamelijk fijn om een keyboard in huis te halen dat het typen makkelijker maakt, maar er zijn ook enkele andere dingen waar je rekening mee kunt houden tijdens de aanschaf van je toetsenbord. Zo worden er exemplaren gemaakt die speciaal zijn bedoeld voor mensen die van gamen houden. Een belangrijke feature van deze toetsenborden is dat ze vooral heel snel reageren op iedere aanslag. Dat is niet alleen handig voor gamers, maar ook voor iedereen die graag zo snel en efficiënt mogelijk werkt. De snelheid van je toetsenbord bepaalt namelijk ook hoe makkelijk en secuur je kunt typen. Een kwalitatief exemplaar met een snelle respons werkt daarom altijd het beste, en niet alleen wanneer je aan het gamen bent. Enkele van deze gaming toetsenborden geven je bovendien de mogelijkheid om diverse “lege” toetsen zelf te programmeren. Heb je een bepaald teken dat je vaak moet gebruiken tijdens het schrijven? Met een programmeerbaar model kan je dit teken gewoon onderdeel maken van de gebruikelijke leestekens. Zo heb je altijd een makkelijke sneltoets bij de hand zodat je zo snel mogelijk kunt werken. Een gaming toetsenbord heeft dus niet alleen een meerwaarde wanneer je graag spellen speelt op je computer. Deze exemplaren kunnen ook gewoon buiten het gamen om worden gebruikt en zijn vaak net iets sneller, beter en handiger dan het gebruikelijke model dat je in de winkel kunt vinden. Dat betekent trouwens niet dat een gaming toetsenbord een echte must is, maar sommige professionals vinden deze keyboards net iets makkelijker werken.

Het voordeel van draadloze modellen

Veel apparaten hebben in deze tijd een draadloze functie. Ze kunnen contact maken met het draadloos internet, met elkaar communiceren via Bluetooth en in sommige gevallen zelfs draadloos worden opgeladen. Waarom zouden toetsenborden dan achterblijven? De opkomst van draadloze toetsenborden is bijvoorbeeld handig voor iedereen die op veel verschillende plekken werkt. Heb je een vaste werkplek waar je computer of laptop staat? Dan heeft een draadloos toetsenbord misschien iets minder nut dan voor andere mensen. Natuurlijk heb je wel altijd het voordeel dat je bureaublad rustiger en netter oogt dankzij de afwezige kabels. Hoe werkt een draadloos toetsenbord? Over het algemeen communiceren deze apparaten met je computer via Bluetooth. Zo wordt het signaal vlekkeloos doorgegeven aan je laptop of tablet en kan je zoals gebruikelijk blijven typen. Zo worden er ook kleine draadloze exemplaren gemaakt, zoals een toetsenbord iPad. Deze exemplaren zijn op maat gemaakt voor je tablet en zijn daardoor ook makkelijker mee te nemen. In sommige gevallen kan je het toetsenbord zelfs aan je tablet bevestigen. Zo heb je altijd een toetsenbord mee en is je tablet tegelijkertijd beschermd dankzij de achterkant van het keyboard. Er zijn bovendien ook exemplaren verkrijgbaar die nog gemakkelijker mee te nemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een oprolbaar keyboard. Deze exemplaren zijn eigenlijk flexibele matjes die makkelijk meebewegen. Je kunt ze dus oprollen en zo in je tas stoppen naast je tablet. Je hoeft je met deze modellen ook geen zorgen te maken dat je iets breekt terwijl je het toetsenbord in je tas draagt. De flexibele materialen voorkomen dit probleem namelijk.

Een ergonomisch verantwoord exemplaar

Wanneer je veel tijd achter je computer of laptop doorbrengt, zal je misschien merken dat je last begint te krijgen van je handen, polsen, armen of schouders. Dit komt door de onnatuurlijke houding die je handen en armen aannemen wanneer je aan het typen bent. Vooral wanneer je iedere dag weer achter de computer te vinden bent, kan deze pijn steeds erger worden. Het is tegenwoordig ook niet vreemd wanneer iemand een blessure oploopt vanwege het computergebruik. Een ergonomisch toetsenbord is in dat geval een echte uitkomst. Deze modellen zijn speciaal ontworpen om je handen een natuurlijke houding aan te laten nemen tijdens het typen. Je handen worden goed ondersteund door onder meer het aflopend ontwerp van het toetsenbord. Deze modellen zijn namelijk voorzien van een extra ondersteuning aan de voorkant van de toetsen. Je kunt je polsen dus op het toetsenbord laten rusten en vanuit deze ruststand gaan typen. Het grote voordeel van deze toetsenborden is bovendien dat je geen last krijgt van een snijdend of drukkend gevoel in je handen. Vooral bij laptops kan het verhoogde toetsenbord voor irritaties zorgen, iets dat er ook voor zorgt dat je minder effectief kunt werken. Door je handen en armen goed te verzorgen met een ergonomisch toetsenbord, zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk kunt blijven typen zonder pijn of andere problemen. Zo’n toetsenbord maakt je werk ook weer een stuk gemakkelijker.

« terug naar het nieuwsoverzichtTags:
Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee