Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Schrijverswebsites van steeds groter belang
24 januari 2009 - 12:50
Websites zijn niet meer weg te denken voor schrijvers. Van Rian Visser tot Harry Mulisch: iedereen heeft zijn eigen schrijversstek. Maar inmiddels is een gewone website niet meer voldoende, zeggen deskundigen. Een foto van de auteur en de omslag van het nieuwe boek: daarmee verleid je niemand meer. De nieuwste Amerikaanse schrijverssites zijn daarom opgepimpt met muziek, zien eruit als games en bieden bezoekers niet alleen informatie, maar ook verpozing. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dan ook dat zo'n 8 procent van de boekkopers in de week voorafgaande aan de koop van een boek, de site van de auteur bezoekt.
Da Vinci Code
Het begon allemaal, zo betoogt de New York Times, met de site van de Da Vinci Code in 2002. Webdesigner Jefferson Rabb maakte er een spannend interactief geheel van, met griezelige muziek, prachtige graphics en puzzels. "Boekensites zijn lastig," zo betoogt Rabb, "ze zijn moeilijker om te maken dan sites over mode en andere onderwerpen". Personages mogen bijvoorbeeld nooit afgebeeld worden, waardoor het allemaal snel saai wordt. Rabb kiest er daarom tegenwoordig voor om de 'gestallt' van een boek te zoeken, en daar de site omheen te bouwen. Soms betekent dit, dat er animaties moeten worden gemaakt, of filmfragmenten; soms dat er een game moet worden toegevoegd, zoals bij de site van Brett Easton Ellis.
Schrijverssoftware
Boekensites zijn zo belangrijk geworden in de VS, dat er een apart bedrijf voor is opgericht, AuthorBytes. Deze onderneming produceerde de afgelopen drie jaar de sites van zo'n 200 schrijvers, waaronder Paul Krugman, Chris Bohjalian en Khaled Hosseini. De Authorbytes-sites zijn zeer flexibel. "Als een schrijver in een tv-show komt, staat het filmpje 's avonds op zijn site." In Nederland zijn er uiteraard ook van dit soort schrijverswebsitebouwers, zoals Aardworm, dat o.a. de sites maakte van Tjibbe Veldkamp, Elisabeth Mollema en Sieneke de Rooij.
"De uitgeverswereld is niet zo ingesteld op verandering," zegt auteur Brad Meltzer - een van de eerste schrijvers met een eigen website. "Maar er zijn altijd jonge en hongerige mensen die nieuwe dingen zullen uitproberen."
Bron
www.nytimes.com/2009/01/25/books/review/Sullivan-t.html?_r=1
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!