Afbeelding

J.M.A. Biesheuvel overleden

J.M.A. Biesheuvel met het boekenweekgeschenk Een overtollig mens van 1988. Foto: Rob Bogaerts

Schrijver Maarten Biesheuvel is op 81-jarige leeftijd overleden

Schrijver Maarten Biesheuvel is donderdag na een kort ziekbed op 81-jarige leeftijd overleden. De auteur debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi


Korte verhalen van Biesheuvel

Biesheuvel werd in 1939 geboren in Schiedam in een gezin met vijf kinderen. Vorige jaar schreef hij een ode aan zijn geboorteplaats met de bundel Een Schiedamse jongen, dat nu zijn laatste werk is geworden. Andere bekende werken van Biesheuvel zijn Slechte mensen, De verpletterende werkelijkheid en Reis door mijn kamer. 

De schrijver richtte zich bijna uitsluitend op korte verhalen, waarbij zijn eigen leven als inspiratiebron diende. Onderwerpen zoals zijn gereformeerde opvoeding, zijn huisdieren en zijn vrouw zijn terug te vinden in zijn werk. De autobiografische aspecten in zijn verhalen waren niet altijd even vrolijk. Hij was manisch depressief en zijn verhalen bevatten dan ook vaak een angstige en sombere kant.  

Prijzen

De auteur kreeg in 2007 de PC Hoofdprijs. "Met een stapel van meer dan een dozijn prachtige verhalenbundels, in de afgelopen decennia verschenen onder de naam J. M. A. Biesheuvel, durft de jury (...) wel te concluderen dat de schrijver Jacobus Martinus Arend Biesheuvel bestaat", zo staat er in het juryrapport. “Met zijn verhalen, die het autobiografische en het fantastische op een zo wonderbaarlijke manier met elkaar vermengen, heeft hij een unieke en onverwisselbare bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur."

In 2015 werd er zelfs een prijs naar hem vernoemd: de J.M.A. Biesheuvelprijs. Deze prijs wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel. In het eerste jaar werd de prijs uitgereikt aan Rob van Essen. 

Bijna twee jaar geleden overleed de vrouw van Biesheuvel. Een vriendin van de schrijver, Helma Neppérus, zegt tegen het Parool dat Biesheuvel na haar overlijden ‘nog dapper heeft volgehouden’. 

Uitgeven