Schrijver Anton de Kom krijgt gedenksteen en schrijfster Hannes Meinkema overleden

Schrijver Anton de Kom krijgt gedenksteen

Surinaamse schrijver, activist en verzetsman Anton de Kom (1898 – 1945) heeft een gedenksteen gekregen in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. In 1934 schreef hij het boek Wij slaven van Suriname, waarmee hij zich uitsprak tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. In 2020 verscheen het boek opnieuw. In de Tweede Wereldoorlog verzette De Kom zich tegen de nazi’s. In Suriname wordt hij al lang als held gezien en ook in Nederland groeit de aandacht. Sinds twee jaar maakt hij deel uit van de Canon van Nederland, een lijst met belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen uit de geschiedenis, en er staat ook een standbeeld van hem in Amsterdam. Volgens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema krijgt De Kom met de gedenksteen nu ook de literaire eer ‘die hem nog ontbrak, maar hem absoluut toekomt.’

Bron: NU.nl

Schrijfster Hannes Meinkema (1943 – 2022) overleden

Schrijfster Hannemieke Stamperius is overleden. Ze schreef onder haar pseudoniem Hannes Meinkema feministische romans in de jaren zeventig en tachtig. Ze werd bekend met haar feministische cultroman En dan is er koffie (1976), een roman over een geëmancipeerde jonge vrouw die het pad van een vrije hippie bewandelt en worstelt met de seksistische rolpatronen en haar burgerlijke familie. Naast feministische romans schreef Stamperius ook fictie, non-fictie, thrillers en kinderboeken. De thema’s feminisme, religie en literatuur speelden een belangrijke rol in haar verhalen. Ze is 79 jaar geworden.

Bron: Bazarow

Nieuwe talkshow over literatuur

Vanaf volgend jaar komt er een nieuwe talkshow over literatuur genaamd De Talkshow, gepresenteerd door Onno Blom en Nico Dijkshoorn. Elke aflevering zullen Blom en Dijkshoorn met twee schrijvers, één bekende auteur en één nieuw talent, in gesprek gaan over onderwerpen binnen de literatuur. De show wordt maandelijks opgenomen in Leiden met publiek en wordt uitgezonden op de Leidse lokale omroep Sleutelstad TV.

Onno Blom is auteur, literair recensent en freelancejournalist. Hij maakte voor Teleac een aantal radioprogramma’s en treedt op als interviewer en presentator bij literaire bijeenkomsten in het land. Nico Dijkshoorn is columnist, dichter, schrijver en muzikant. Hij is jarenlang iedere week als huisdichter te gast geweest bij De Wereld Draait Door.

Bron: Bazarow

Uitgeven