Afbeelding

Bron: Write Now

‘Schrijven is net therapie’ – Een workshop van Daphne Huisden

‘Schrijven is net therapie’ – Een workshop van Daphne HuisdenMaandagavond gaf schrijfster Daphne Huisden een workshop in Theater Walhalla te Rotterdam. De workshop was bedoeld voor deelnemers van de schrijfwedstrijd Write Now! en vond plaats voor aanvang van de prijsuitreiking. De redactie van Schrijven Online was erbij. 

Huisdens workshop borduurt voort op de haar vaak gestelde vraag: ‘Is je werk autobiografisch?’
Zij vindt dit een lastige vraag, want er is geen eenvoudig antwoord op. Je verhaal komt namelijk altijd voort uit jezelf, je DNA zit erin. Fictie en non-fictie is daarom niet zo makkelijk van elkaar te onderscheiden.

De ‘literaire selfie’

De opdracht is het maken van een 'literaire selfie'. Volgens Daphne hebben oude verhalen en oude foto’s namelijk veel met elkaar gemeen: je vindt nu van jezelf dat je destijds een slechte stijl had.
Jij als persoon, jouw kijk op de wereld en jouw schrijfstijl zijn constant in ontwikkeling.

De opdracht bestaat uit twee onderdelen.

1. Schrijf een brief aan je jongere zelf en beschrijf hierin wat je toekomstdromen waren en wat er van die dromen geworden is. Zijn je dromen uitgekomen? Heb je nog steeds dezelfde dromen of zijn ze inmiddels veranderd?

2. Schrijf een brief aan je oudere zelf, je mag zelf een leeftijd kiezen.
Schrijf hierin een wens voor jezelf, wat hoop je te hebben bereikt of geleerd? Is er iets waar je je oudere zelf voor wilt waarschuwen?

Door deze opdracht regelmatig uit te voeren, leer je jezelf beter kennen. ‘Het is eigenlijk net therapie!’ aldus Daphne. Wanneer je jezelf beter kent, kun je beter schrijven, want jouw persoonlijkheid zit in je verhalen.
Je zou deze opdracht ook kunnen uitvoeren met personages, door een brief te schrijven vanuit jouw personages, kun je ze beter leren kennen.

Daphne Huisden heeft twee romans uitgebracht: Alles is altijd fictie (2010) en Dit blijft tussen ons (2013). Ook schreef ze voor de Volkskrant, Das Mag en het NRC. Momenteel werkt ze aan haar derde roman.