Afbeelding
Lisa Fotios (via Pexels)
Lisa Fotios (via Pexels)
Vanaf 2025 wordt de schrijver van het Boekenweekgeschenk gekozen met een schrijfwedstrijd. Voor de schrijfwedstrijd kunnen uitgeverijen verhalen van hun eigen auteurs tot augustus insturen, waarna een jury de verhalen leest. De juryleden komen tijdens het beoordelen niet te weten welk verhaal van wie is.
De jury bestaat onder meer uit voormalig NOS-presentator Rik van de Westelaken, schrijver Hanna Bervoets en BookTokker Noah de Campos Neto. Van de Westelaken is het hoofd van de jury en hij gaf aan dat ‘alleen het verhaal telt’. Het CPNB verwacht zo’n vijftig tot honderd manuscripten te ontvangen. Van het winnende boek worden volgende tenminste 500.000 exemplaren gedrukt. Wie voor minimaal vijftien euro aan boeken koopt, ontvangt dan gratis het boekenweekgeschenk.
Bron: NOS
Ieder jaar heeft een schrijver van naam de mogelijkheid om gastschrijver te worden aan de Universiteit van Leiden. Aankomend najaar zal schrijver Ronald Giphart deze rol vervullen. Het idee is dat studenten en docenten in aanraking komen met een andere manier van schrijven en formuleren, dan wat op een universiteit gebruikelijk is. Het zal de 41ste keer zijn dat het gastschrijverschap aan de universiteit wordt georganiseerd. Tijdens de periode van drie maanden, gaat Giphart samen met de studenten onderzoek doen naar een aantal van zijn fascinaties.
Het onderzoek zal zich toespitsen op experimenten gericht op evolutionaire psychologie van de fictie en van storytelling. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de invloed van kunstmatige intelligentie (AI) op het schrijfproces en het belang van taal en humor. Ook is er een vast onderdeel waarbij de gastschrijver een publiekslezing houdt, de zogeheten Albert Verweylezing. Deze zal dit jaar plaatsvinden in het Groot Auditorium op donderdag 21 november.
Bron: Tzum/Universiteit Leiden
Zaterdag 23 maart was de jaarlijks Nacht van de Literatuur. Het evenement trok veel bezoekers naar de verschillende locaties. Zo was de familie Chabot te gast bij bibliotheek Eemhuis. Zij schreven dit jaar het boekenweekgeschenk voor de nationale Boekenweek. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Boekenweek dat een heel gezin aan het geschenk heeft geschreven. Naast het Eemhuis, werden bij onder andere: KAdECafe, Sint Aegtenkapel en De Drie Ringen ook activiteiten georganiseerd.
Bron: De Stad Amersfoort
Rutger Vink en Thomas van Grinsven hebben voor hun boek De Magische Halsband een Platina Boek ontvangen. Vink en Van Grinsven zijn al langer bekend door hun video’s op sociale media. Het boek gaat over Vink, Van Grinsven en hun hond Paco. Het verhaal gaat over dat hond Paco een halsband krijgt waarnaar allerlei vreemde dingen gebeuren. Het boek is geschreven in de vorm van een soort strip.
Om als kinderboek in aanmerking te komen voor de Platina Boek, moeten er tenminste 150.000 exemplaren worden verkocht. Het is de tweede keer dat een kinderboek voor deze prijs werd onderscheiden. In 2020 werd het boek van Charlotte Dematons Alfabet met de Platina Boek bekroond. Voor boeken voor volwassenen ligt de lat iets hoger. Boeken voor volwassenen komen pas in aanmerking wanneer er minstens 350.000 exemplaren zijn verkocht.
Bron: Nu.nl
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!