Afbeelding

Schrijven met pen en laptop

Judit Peter (via Pexels)

Schrijf een kortverhaal voor de Grote Lowlands schrijfwedstrijd!

De jaarlijkse Lowlands Schrijfwedstrijd is weer begonnen. De komende periode gaat de festivalorganisatie samen met uitgeverij Neigh en Van Ditmar en het NRC op zoek naar nieuw literair talent. Dit jaar is het de elfde keer dat Lowlands een schrijfwedstrijd organiseert. Het festival van Lowlands vindt dit jaar traditiegetrouw plaats in Biddinghuizen op 16, 17 en 18 augustus.

Tot donderdag 16 mei kan je je verhaal van 1.500 woorden opsturen. De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury. De twintig beste verhalen komen op een longlist terecht. Aan de jury de taak om de lijst terug te brengen naar een shortlist van drie verhalen. De winnaar van de schrijfwedstrijd wordt in augustus bekendgemaakt tijdens het festival. Tijdens eerdere edities van De Grote Lowlands Schrijfwedstrijd waren onder anderen: Lize Spit, Leonieke Baerwaldt, Oscar Spaans, Gerda Blees en Elise Kuit.

De prijs

De winnaar krijgt volgens Lowlands niet alleen eeuwige roem, maar daarnaast maakt de auteur van het winnende verhaal kans op een doorbraak in de Nederlandse literatuur en wordt het verhaal gepubliceerd in het NRC. Zowel de winnaar als de nummer twee en drie ontvangen ieder twee tickets voor het Lowlands festival van dit jaar. Maar voor de winnaar bevat de prijzenregen nog meer. Een workshop ter waarde van vijfhonderd euro bij Querido Academie, waar de winnaar de fijne kneepjes van het schrijversvak kan leren, een optreden in het programma van Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) en een gesprek met een redacteur van uitgeverij Neigh en Van Ditmar over de toekomst van de schrijver.

Maar een goed verhaal moet natuurlijk wel aan een aantal voorwaardes voldoen. Zo moet het verhaal kort zijn. Een van de voorwaardes is dat het ingezonden verhaal niet meer dan 1.500 woorden bevat. Daarnaast mag het desbetreffende verhaal niet eerder al elders zijn gepubliceerd, uitzondering is bijvoorbeeld een eigen weblog. Het genre van het verhaal is proza. Dat betekent dat songteksten, kinderboeken, strips, poëzie of essays niet zijn toegestaan. Per persoon mag maar één verhaal worden aangeleverd, dus het is verstandig om goed na te denken welk verhaal je kiest. Je kunt je verhaal insturen tot en met donderdag 16 mei. Op de website kun je meer informatie vinden op de specifieke eisen voor het insturen van je verhaal.