Afbeelding

literair nieuws

Pixabay

Samantha Markle brengt boek uit over zussenband, Brabantse bibliotheken beginnen met talkshow

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Samantha Markle werkt aan boek over onderlinge band met Meghan Markle

Samantha Markle brengt deze maand een nieuw boek uit, zo meldt de bekende boekhandelketen Barnes & Noble. Het boek heet The Diary Of Princess Pushy’s Sister Part 1 en komt uit op 17 januari. Het boek zal zich vooral richten op de band tussen de halfzussen. Meghan Markle is vooral bekend vanwege haar huwelijk met de Britse prins Harry en haar rol in de tv-serie Suits. Het is nog niet bekend of en wanneer het boek ook uitkomt in Nederland. Bij de aankondiging van het boek liet Barnes & Noble weten: “Soms is de waarheid daadwerkelijk opmerkelijker dan fictie.”

Bron: Nu.nl

Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2021 gewonnen door Rokus Hofstede

De Martinus Nijhoff Vertaalprijs werd afgelopen maand toegekend aan Rokus Hofstede voor zijn vertalingen uit het Frans. Zo noemt de jury zijn oeuvre “een indrukwekkende prestatie van zeer hoge klasse.” Rokus Hofstede heeft werk vertaald van onder andere Roland Barthes, Pierre Bourdieu en Bruno Latour. De Martinus Nijhoff vertaalprijs is een van de grootste Europese vertaalprijzen. Met het winnen van de prijs krijgt Hofstede een bedrag van 35.000 euro.

Bron: Literair Nederland

Brabantse bibliotheken beginnen met maandelijkse talkshow

Negen Brabantse bibliotheken slaan de handen ineen om samen een maandelijkse talkshow te realiseren. Het idee van de talkshow is dat elke derde woensdag van de maand een andere bibliotheek een gast verzorgt om te praten over “een actueel onderwerp dat aansluit op de snel veranderende samenleving.” De deelnemende bibliotheken zijn die van Breda, De Kempen, Den Bosch, Dommeldal, Eindhoven, Helmond-Peel, Heusden, Midden-Brabant en Veldhoven. De eerste aflevering neemt de bibliotheek uit Veldhoven op zich. Deze zal plaatsvinden op 17 februari met als gast Maarten van Rossem.

Bron: Bibliotheekblad

Maandblad Vrij Nederland begint uitgeverij met journalistieke boeken

Hoofdredacteur Ward Wijndelts heeft in het radioprogramma Spraakmakers laten weten dat zijn maandblad gaat beginnen met een uitgeverij voor journalistieke boeken. De boeken zullen vooral gaan over “thema’s die door de coronacrisis alleen nog maar urgenter zijn geworden”, aldus Wijndelts in Spraakmakers. Het blad hoopt met de uitgeverij diepgravende journalistiek op een andere manier te kunnen verspreiden. Boekenwinkel Bruna gaat Vrij Nederland helpen met het opzetten van de uitgeverij. De boeken zullen vooral gaan over onderwerpen zoals zorg, onderwijs en wonen.

Bron: NU.nl

Uitgeven