Afbeelding
Karolina Grabowska (via Pexels)
Karolina Grabowska (via Pexels)
Als je begint met schrijven, moet je natuurlijk letten op de ontwikkeling van je personages en de verhaallijn. Maar om je verhaal meer diepgang te geven, is er nog een belangrijk gegeven. Namelijk dat je als schrijver weet wat je personages doormaken. Als schrijver krijg je te maken met zaken als emotie en dingen die je zelf wellicht niet hebt meegemaakt. In dat kader is het belangrijk om als schrijver onderzoek te doen naar de informatie die je zelf niet weet. Maar hoe pak je dat het beste aan? Hier zijn vijf handvatten die je als schrijver kunnen helpen je onderwerp voor je boek beter uit te diepen.
Als je eenmaal het onderwerp voor je verhaal hebt bedacht, kun je uiteraard beginnen met schrijven. Echter kun je tegen het probleem aanlopen dat je vastloopt omdat je ervan overtuigd bent dat je onvoldoende weet over het onderwerp. Dit wordt ook wel het ‘ik-weet-niet-genoeg-syndroom’ genoemd. Dit probleem kun je gemakkelijk tackelen door gewoon door te blijven schrijven. Wanneer je tijdens het schrijfproces nog van alles opzoekt, kan dat enorm afleiden van je verhaal. Als je eenmaal alles hebt opgeschreven wat je wilde schrijven, weet je ook meteen waar je nog kunt verbeteren met informatie toevoegen of verder uitdiepen. Je verplaatst je research als het ware naar het onderdeel waarbij je je teksten redigeert.
Een misschien wat voor de hand liggende tip. Maar als je gaat schrijven kun je je eigen expertise aanspreken. Het is niet voor niets dat een veelgehoorde tip is ‘schrijf wat je kent’. Door vanuit je eigen expertise of ervaringen te schrijven, kun je makkelijker meer diepgang aanbrengen in je verhaal. Ook als je minder research wil doen of nog beginnende schrijver bent, kan dit een goede optie zijn. Bij sommige genres wordt juist de nadruk gelegd op eigen ervaringen. Denk aan autobiografieën en levensverhalen. Eventueel kun je eigen kennis en ervaring gebruiken ter inspiratie voor fictieverhalen, zoals thrillers.
Het idee van research is dat je je kennis verrijkt. Het internet is een toegankelijke bron van informatie, maar voor sommige dingen kan het internet tekortschieten. Als je je goed wil kunnen inleven in een bepaalde ervaring van jouw personage(s), moet je enigszins weten wat zo’n iemand meemaakt. Met welk motief heeft iemand voor een bepaald beroep gekozen of hoe ziet het leven van bijvoorbeeld een zolderkamerschrijver eruit. Op internet zullen weleens waar wat antwoorden te vinden zijn, maar je verhaal zal meer gaan leven als je een ervaringsdeskundige spreekt. Hij/zij kan vertellen over hun ervaringen rondom het onderwerp waarover jij schrijft en kan bovendien een positief effect hebben op jouw inlevingsvermogen naar je personage toe. Als je meer uitdaging zoekt voor je research, kun je dit handvat overwegen.
Bij het doen van veel onderzoek naar je onderwerp, kan het erg handig zijn om notities bij te houden. Zo kun je gemakkelijker terugvallen op de informatie die je hebt verzameld. Afhankelijk van je eigen voorkeuren kun je ervoor kiezen om je aantekeningen op papier of digitaal te bewaren. Ongeacht welke keuze je maakt, is het wel handig als je werkt met tabbladen of submapjes. Dan blijft alles overzichtelijk.
Je hoeft je vanzelfsprekend niet te verbinden aan een bepaalde werkwijze. Je kunt er ook voor kiezen om methodes te combineren. Schrijven is en blijft een persoonlijk proces en dat geldt evengoed voor de research. Naarmate je meer ervaring opdoet als schrijver, kun je jezelf altijd nog uitdagen andere onderzoekstechnieken te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het genre faction, waarbij je bijvoorbeeld een verhaal schrijft met waargebeurde elementen. Omdat juist het waargebeurde moet kloppen, moet je als schrijver op de hoogte zijn van de feiten. Goed inlezen is dus een vereiste. Ook kun je bijvoorbeeld denken aan meelopen met iemand die een bepaald beroep uitoefend. Als jouw personage een schooldocent is, loont het de moeite om je op die manier in jouw personage te verdiepen. Maar het belangrijkste is dat je een methode vindt die het beste bij jou en jouw verhaal past.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!