Afbeelding
Pixabay
Pixabay
Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.
De familie van Roald Dahl heeft in een klein bericht op de website van Roald Dahl excuses aangeboden voor de antisemitische uitlatingen die hij in het verleden heeft gedaan. In het bericht laat de familie weten: “We hopen dat, net zoals op zijn best, de woorden van Roald Dahl op zijn absolute dieptepunt iedereen herinnert aan de blijvende impact van woorden.” Het is al langer bekend dat Roald Dahl een antisemiet was, zo zei hij in een interview met the New Statesman in 1983: “There is a trait in the Jewish character that does provoke animosity, maybe it’s a kind of lack of generosity towards non-Jews. I mean, there’s always a reason why anti-anything crops up anywhere; even a stinker like Hitler didn’t just pick on them for no reason.” Roald Dahl is 30 jaar geleden overleden op 74-jarige leeftijd.
Bron: Roald Dahl
Na een periode van zeven jaar gaat de gemeente Buren weer terug naar de Bibliotheek Rivierenland. De gemeente heeft dit besloten om de aanpak van laaggeletterdheid en taalachterstanden te versterken. In sommige delen van Buren ligt het aantal laaggeletterden hoger dan het landelijk gemiddelde. Voor de inwoners van Buren betekent dit nieuws dat kinderen weer gratis lid kunnen worden. Voor volwassenen wordt de prijs van het lidmaatschap gehalveerd tot 53 euro. In totaal is de gemeente van plan om de komende drie jaar 229.000 euro uit te geven aan de bibliotheek.
Bron: Bibliotheekblad
In een bericht op de website laat de VPRO weten te stoppen met de uitreiking van de Bob den Uyl Prijs. De prijs werd jaarlijks uitgereikt aan het beste literaire en/of journalistieke reisboek van het jaar. Na zestien uitreikingen heeft de VPRO nu het besluit genomen om te stoppen met de prijs. De reden hiervoor heeft te maken met het verdwijnen van het programma VPRO Boeken. Daarnaast geeft de zender aan dat “andere financiële keuzes” ook een grote rol spelen. Alhoewel ze het verdwijnen van de prijs betreuren hoopt de VPRO online meer aandacht aan het reisgenre te besteden.
Bron: VPRO
Martin Ros, onder andere bekend van zijn boekenrecensies voor het radioprogramma de Tros Nieuwsshow, is maandagochtend overleden aan de gevolgen van corona. De voormalige hoofdredacteur van de Arbeiderspers is 83 jaar geworden. Op Twitter laat de Arbeiderspers weten: “Ros was een belangrijke en prominente stem in de Nederlandse letteren. Zijn enthousiasme en bevlogenheid waren legendarisch.” In zijn tijd bij de Arbeiderspers heeft Martin Ros honderden titels gepubliceerd. Daarnaast wordt hij gezien als de ontdekker van de gevierde auteurs Maarten ’t Hart en Boudewijn Büch. In 1997 moest Martin Ros noodgedwongen stoppen met zijn werk voor de uitgeverij in verband met een herseninfarct, waarna hij zich ging focussen op het schrijverschap.
Bron: Tzum
Er komt een grootschalig onderzoek naar wat er met de objecten uit de koloniale collecties moet gebeuren. Hiervoor slaan de musea en universiteiten de handen ineen, zo meldt Trouw afgelopen maandag. Voor het onderzoek heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 3,5 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld. Het onderzoek zal ruim vier jaar in beslag nemen en in totaal zullen er volgens Trouw ongeveer elf wetenschappers aangesteld worden om de collecties van negen musea te inventariseren. Het samenwerkingsverband heeft de projectnaam Pressing Matter gekregen en omvat ook musea en universiteiten uit Indonesië.
Bron: NU.nl
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!