Afbeelding

Bron: Pexels

Raad het geslacht van de auteur: de resultaten van het onderzoek

Raad het geslacht van de auteur: de resultaten van het onderzoekEen paar weken geleden deed Schrijven Online een onderzoekje naar het gebruik van beeldspraak: deelnemers werden gevraagd te beoordelen of een tekstfragment geschreven was door een man of door een vrouw en of de auteur jonger dan 35 of ouder dan 40 jaar was. Inmiddels zijn de resultaten van het onderzoek verwerkt. Lees hieronder de meest opvallende resultaten!

Saskia Noort schrijft jong en mannelijk

Uit het onderzoek blijkt dat de tekstfragmenten van Saskia Noort ontzettend vaak worden beoordeeld als geschreven door een man. Slechts 5 van de 112 keer werd zij tot de juiste categorie, een vrouw van boven de 40, gerekend. Veel van de deelnemers schatten haar jonger dan 35 jaar.

Fragment 1 Saskia Noort:
‘Ik pers de woorden uit mijn mond. Zoals haar tong zich tussen haar voortanden door perst. ‘ – Afgunst
Fragment 2 Saskia Noort:
‘Hier worden op donderdagavond de vers gescheiden golddiggers met busladingen aangevoerd, op zoek naar vers, bemiddeld vlees.’ Debet

 

Arthur Japin schrijft jong en vrouwelijk

Arthur Japin daarentegen wordt vaak ingeschat als een vrouwelijke auteur: bij zijn beide fragmenten kozen de meeste deelnemers voor een vrouwelijke schrijver. Veel van deze deelnemers schatten hem jonger dan 35 jaar.

Fragment 1 Arthur Japin: ‘Zoals ze dán alle schoonheid in zichzelf aanspreekt. Zoals zij die bundelt en naar buiten richt. Zij vindt een innerlijke kracht die alles in haar omgeving lijkt te doorstralen.’ – De Grote Wereld
Fragment 2 Arthur Japin: ‘Zoiets moois als Rosa had hij nooit in het echt gezien. Hij hield er dan ook rekening mee dat zij zou oplossen zodra hij zijn ogen opende, zoals de sterren van het witte doek of de half ontklede vamps van wie hij droomde.’ – De Grote Wereld


Hanna Bervoets schrijft ouder dan ze is

Schrijver Hanna Bervoets (33) wordt dan juist weer vaak ouder ingeschat dan zij is. Het meest gekozen antwoord bij haar eerste boekfragment is ‘man boven de 40 jaar’, bij het tweede fragment is het meest gekozen antwoord ‘vrouw boven de 40 jaar’.

Fragment 1 Hanna Bervoets: ‘Ik sta nu direct in verbinding met haar, en het is een kwestie van afwachten, een kwestie van tijd tot ze mij bij zich roept, mij met haar krachtige armen naar zich toe trekt en mij tegen haar goede, warme borst aandrukt – ja ik stel me de toekomst nu voor als een octopus, maar anderen noemen die octopus misschien God, denk je niet?’ – Fuzzie
Fragment 2 Hanna Bervoets: ‘Zij en het meisje twee poppetjes, figuurtjes langs een miniatuurspoorbaan, zorgvuldig met de hand geverfd en vastgelijmd aan hun kleine, beschilderde miniatuurvoetjes staan de vrouw en het meisje eeuwig tegenover elkaar op de perfect geschaalde uitkijktoren.’ – Fuzzie 

Mannen schatten de auteur vaker in als vrouw

Wanneer we kijken naar de verschillen in antwoorden tussen mannelijke en vrouwelijke deelnemers, zien we opvallend genoeg dat vrouwelijke deelnemers de auteur overwegend mannelijk schatten (56 % van de keren), terwijl mannelijke lezers de auteur overwegend vrouwelijk schatten (54% van de keren). Vrouwen schatten de auteur dus vaker mannelijk in, dan mannen!

Over het onderzoek

Dit onderzoek biedt een indicatie van hoe lezers bepaalde tekstfragmenten ervaren, het aantal deelnemers (zeker het aantal mannelijk deelnemers) is echter te klein om grote conclusies te trekken.
Andere tekstfragmenten uit de enquête waren afkomstig van James Worthy (James Worthy), Pepijn Lanen (Naamloos), Connie Palmen (Logboek van een onbarmhartig jaar) en Lize Spit (Het smelt). 
We willen iedereen bedanken voor zijn of haar deelname. De winnaar van het boek Samen van Anita Terpstra is Elzelinde van ’t Hof, gefeliciteerd! 

Door Lotte van den Elsen 

Dossier