Afbeelding

Covid vaccinatie

Foto: Nataliya Vaitkevich via Pexels

'Prikspijt' gekozen als woord van het jaar en Twintigtal boeken te laat ingestuurd voor literatuurprijs De Boon

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Al 160.000 exemplaren van Amalia van Claudia de Breij verkocht.

Het boek Amalia van Claudia de Breij over kroonprinses Amalia van Oranje-Nassau is razend populair. Een maand na verschijning zijn er al meer dan 160.000 exemplaren verkocht. Het boek staat voor de vierde keer op nummer 1 in de Bestseller top 60. 
Bron: Uitgeverij Pluim

Arnon Grunberg en Charlotte van den Broeck debuteren als dansers in voorstelling ‘Microcosm’. 

Auteur Arnon Grunberg en dichteres Charlotte van den Broeck startten in februari met een nieuw hoofdstuk in het theater. Beiden worden geconfronteerd met hun schaamte en stappen uit hun comfortzone in deze dansvoorstelling. Ze worden begeleid door theatermaker en choreografe Nicole Beutler. De première van het stuk staat gepland op 18 februari 2022 in Theater Bellevue in Amsterdam. 
Bron: Nicole Beutler Projects

‘Prikspijt’ gekozen als Woord van het Jaar 2021

Het woord ‘prikspijt’ is dit jaar gekozen als woord van het jaar, met 82,2% van de stemmen. Van Dale omschrijft ‘prikspijt’ als “de spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte”. De verkiezing trok in 2021 meer dan vier keer zoveel stemmers als het jaar daarvoor.  In totaal werd er dit jaar 49.000 keer gestemd om het woord van het jaar, terwijl er vorig jaar ‘slechts’ 12.000 keer werd gestemd. 
Bron: NU.nl

Twintigtal boeken te laat ingestuurd voor literatuurprijs De Boon

Op 17 december werd de longlist voor literatuurprijs de Boon (een nieuwe literaire prijs uit Vlaanderen) bekendgemaakt. In totaal zijn er 676 inzendingen binnengekomen, maar dit hadden er meer kunnen zijn. Distributeur L&M, die verantwoordelijk is voor Querido, Nijgh en Van Ditmar, Arbeiderspers en De Geus, stuurde namelijk een twintigtal boeken te laat in. De organisatie wijzigt de regelementen, zodat boeken die verschenen zijn in oktober vanaf 2023 nog wel mee kunnen doen.
Bron: Tzum

Uitgeven