Afbeelding

Boekenkast met boeken

Engin Akyurt (via Pexels)

Prijs der Nederlandse letteren voor Lanoye en Shortlist Hebban Thrillerprijs bekend

De afgelopen week zijn er weer wat opvallende nieuwtjes verschenen uit de wereld van de literatuur. Om weer helemaal bij te zijn, zetten we alle opvallende nieuwtjes van de afgelopen week voor je op een rij.

Prijs der Nederlandse letteren naar Tom Lanoye

De Vlaamse auteur Tom Lanoye is bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren 2024. Hij is hiermee de eerste Vlaamse auteur sinds 2012 die de Nederlandse prijs in de wacht sleept. Ook won hij een geldbedrag van 60.000 euro. Dit najaar zal de schrijver de prijs ontvangen van Zijne Majesteit de koning der Belgen. Afwisselend wordt de prijs uitgereikt door de Nederlandse en Belgische koning.

De oeuvreprijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan auteurs wiens oeuvre een prominente plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. Het idee achter de prijs is om aandacht te vragen voor de Nederlandstalige cultuur, zowel binnen als buiten het taalgebied. Ook laat de prijs zien dat er kwalitatief hoogwaardige Nederlandse literatuur wordt geschreven. Lanoye is dichter, columnist, romancier en scenarist. Hij schreef onder meer de titels: De draaischrijf, Kartonnen dozen en Sprakeloos. Bekende theaterwerken zijn: Ten Oorlog, Mama Medea en Bloed en Rozen.

Bron: Tzum en Prijs der Letteren

Shortlist Hebban Thrillerprijs 2024 bekend

De shortlist van de Hebban Thrillerprijs is bekendgemaakt. Dit jaar staan de schrijvers Sofie Delporte, Lex Noteboom, Bernice Berkleef, Angelique haak en Esther Verhoef op de shortlist. De jury bestaat uit ruim honderd leden, en zijn onder meer bibliotheekmedewerkers, boekverkopers, recensenten en redacteuren van Hebban. Het is de vijfde keer dat de prijs wordt uitgereikt. Eerdere winnaars waren Anya Niewierra, Toni Coppers, Gerrit Barendrecht.

Net als in 2021 heeft de shortlist dit jaar twee debutanten op de lijst staan. Destijds waren dat Marieke Damen met Stilleven en Yvonne Doorduyn met Onmacht. Dit jaar zijn het de auteurs Sofie Delporte met Ik kan je redden en Lex Noteboom met De man met duizend gezichten. Andere kans hebbende titels zijn: Vinex, Afgeschreven en Alter ego.

Bron: CPNB

Van Essen en Bronwasser genomineerd

Rob van Essen en Sacha Bronwasser zijn genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Beide auteurs ontvangen in ieder geval elk 2.500 euro. De Libris Literatuurprijs geldt als een van de belangrijkste Nederlandse literatuurprijzen binnen het genre van de romans. Van Essen is genomineerd met zijn roman Ik kom hier nog op terug en Bronwasser met haar roman Luister. Andere kanshebbers zijn: Cobi van Baars, Frank Nellen, Esther Gerritsen en Maud Vanhauwaert. Vanhauwaert is de enige Vlaamse genomineerde en debutant voor deze literatuurprijs. Zij is genomineerd met haar boek Tosca.

De jury vindt dat de Nederlandstalige literatuur gevarieerd is en bij vlagen ook actueel. Veel boeken gaan over actuele thema’s als migratie, klimaat of grensoverschrijdend gedrag. Ook valt het de jury op dat veel goede boeken van het afgelopen jaar zijn geschreven door vrouwen.

Bron: NU.nl

Voorbarige kritiek Boekenweekgeschenk

Aanstaande zaterdag begint de Boekenweek weer. Dit jaar heeft de familie Chabot de eer gekregen om het Boekenweekgeschenk te schrijven. Maar de keuze om de familie Chabot dit jaar te laten schrijven, kon rekenen op veel kritiek. Zo noemde Ilja Leonard Pfeijffer het geschenk ‘het gezamenlijk knutselwerkje’ en noemde het NRC de keuze ‘een klap in het gezicht van de noodlijdende Nederlandse roman’. Bart Chabot liet in een interview weten de kritiek niet alleen voorbarig, maar ook ‘pathetisch en kleingeestig’ te vinden.

Bron: Tzum