Afbeelding

De Schrijfbibliotheek Plot

De Schrijfbibliotheek

Plot: bedenk het verhaal achter het verhaal

Plot: bedenk het verhaal achter het verhaal is het eerste deel van een nieuwe reeks van de Schrijfbibliotheek. De reeks heet De literaire gereedschapskist en gaat over de technische aspecten van het schrijven. De boeken uit de reeks worden geschreven door de 63-jarige Louis Stiller, grondlegger van de Schrijfbibliotheek. Het eerste deel gaat geheel over ‘plotten’.

‘Schrijvers moeten goed nadenken over hoe ze een verhaal gaan opbouwen. Veel schrijvers hebben namelijk wel een idee, maar dat moet nog omgezet worden in een sterk verhaal door te plotten’, aldus Stiller in de uitzending van NPO Radio 1 van 9 augustus 2022. Om schrijvers hierbij te helpen, biedt Stiller handvatten, tips en schrijfoefeningen aan.

In het eerste hoofdstuk gaat hij in op de term ‘plot’ aan de hand van voorbeelden, doorloopt hij de stappen van het ontwikkelen van een plot en kijkt hij naar plotelementen. Hij omschrijft de plot als de blauwdruk van je boek, verhaal film of toneelstuk, oftewel het grondplan. ‘Plot gaat niet alleen om het verhaalverloop, maar ook om de vorm en thematiek’, zegt hij in zijn boek. Hij noemt dat het verhaal achter het verhaal.

In de volgende hoofdstukken neemt hij je mee in het proces van het bedenken van een sterke plot en legt uit welke verschillende manieren er zijn om plotideeën te ontwikkelen. Vervolgens beschrijft hij hoe je het verhaal kan verdiepen en geeft antwoord op de vraag hoe je een plot in een praktische vorm kan omzetten om tijdens het schrijven te gebruiken. Daarbij gebruikt hij een aantal middelen als outlines, locatietekeningen en tijdstabellen. Ten slotte legt hij uit hoe je je plot en outline kan gebruiken bij het uiteindelijke schrijven van je verhaal.

Met dit handige boekje kom je erachter wanneer je klaar bent om aan de slag te gaan. In De literaire gereedschapskist-reeks komen in totaal zes nieuwe delen: plot, tijd, ruimte, personage, scènes en show, don’t tell.

Schrijver