Afbeelding

Ondertekenen met pen

Tima Miroshnichenko (via Pexels)

Petitie tegen verhoging btw op boeken een van de meest ondertekende ooit

De petitie tegen 21% btw op boeken is al meer dan 180.000 keer ondertekend en is daarmee een van de grootste online petities ooit. De petitie is gestart door Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) nadat uit het coalitieakkoord is gebleken dat de regering deze btw verhogende plannen wil doorvoeren. Eerder zijn onder andere journalisten en mediabedrijven in actie gekomen tegen de plannen uit het akkoord.

De bedoeling is dat er 21% btw wordt verrekend op boeken. Momenteel is dat 9%. Het CPNB verwacht dat de prijzen van (kinder)boeken hierdoor fors zullen stijgen. Het CPNB stelt dat hogere prijzen voor boeken, literatuur minder toegankelijk maakt, zeker voor mensen die minder te besteden hebben. De stichting pleit ervoor dat boeken zo laagdrempelig mogelijk moeten blijven. Zeker omdat boeken een belangrijke rol spelen bij lees- en taalvaardigheid, iets wat in Nederland al jaren laag blijft. In een interview met RTL Nieuws vertelde CPNB-directeur Eveline Aendekerk over de btw-verhoging: "Dat is niet te rijmen met het bevorderen van de leesvaardigheid en de taalontwikkeling, die in dit hoofdlijnenakkoord als prioriteiten genoemd worden."

Het CPNB heeft inmiddels meer dan 180.000 handtekeningen verzameld en is daarmee doorgedrongen in de top 15 meest ondertekende petities op petitie.nl ooit. Ondertekenaars, waaronder bekende auteurs zoals Adriaan van Dis, Kluun en Saskia Noord, hopen het nog te vormen kabinet van gedachten te doen veranderen. Ook luidt het dringende verzoek aan het nieuwe kabinet zich hard te maken voor de leesvaardigheid in Nederland.

Zelf de petitie tekenen? Het is te vinden op de website van petities.nl.

Bronnen: