Overzicht van literair nieuws - week 47

Overzicht van literair nieuws - week 47Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Mensje van Keulen krijgt de Constantijn Huygens-prijs

Constantijn Huygensprijs is een oeuvreprijs voor Nederlandstalige literatuur en is de grootste van de Jan Campert-prijzen. Dit jaar werd Mensje van Keulen bekroond met de prestigieuze prijs waar een bedrag van tien duizend euro aan verbonden is. Ven Keulen schreef voornamelijk romans en verhalen en werd in het verleden vaak genomineerd voor grote prijzen. Liefde heeft geen hersens is één van haar nieuwste romans. 

Maria Barnas sleept Anna Bijns Prijs in de wacht

De prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel is dit jaar gewonnen door Maria Barnas met haar bundel Jaja de oerknal. Aan de prijs is een geldbedrag van 10 duizend euro verbonden en een kunstwerk van Eric Don. De Anna Bijns Prijs wordt om de twee jaar uitgereikt, afwisselend aan een proza- of poëziewerk geschreven door een vrouw.

Ako Literatuurprijs voor Hertmans

Het was even afwachten, maar vorige week werd Stefan Hertmans bekroond als de winnaar van de AKO Literatuurprijs. Uit zes nominaties werd zijn Oorlog en Terpentijn als de uiteindelijke winnaar gekozen. Een sculptuur van Eugène Peters en een geldbedrag van vijftig duizend euro ontving hij van juryvoorzitter Job Cohen.

Bron

http://www.volkskrant.nl/boeken/constantijn-huygens-prijs-voor-mensje-van-keulen~a3781917/

Uitgeven