Overzicht van literair nieuws – week 3

Nieuws over Günter Grass, Charles Ducal en Dan BrownBreng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.

Auteur Günter Grass stopt met schrijven van romans

De Duitse auteur Günter Grass heeft laten weten dat hij waarschijnlijk geen romans meer zal schrijven. Grass’ reden voor het stoppen met romanschrijven is zijn hoge leeftijd. In een interview dat maandag verscheen in de regionale krant Passauer Neue Presse zegt Grass: ‘Ik ben nu 86 jaar. Ik denk niet dat het me lukt om nog een roman te schrijven. Mijn gezondheid laat niet toe dat ik me op projecten stort die vijf of zes jaar in beslag nemen. Dat is de tijd die ik nodig heb om onderzoek te doen voor een roman', aldus Grass. Hij is schrijver van onder meer De blikken trommel, Mijn eeuw en In krabbengang. In 1999 won Grass de Nobelprijs voor de Literatuur. Grass hij gaat zich nu bezig houden met op tekenen en aquarelleren, na een periode 'waarin ik geblokkeerd was door ziekenhuisverblijven', aldus Grass.

Charles Ducal wordt dichter des vaderlands in België

De Nederlandstalige Charles Ducal wordt de eerste dichter des vaderlands in België, dit meldt De Morgen vandaag. Ducal zal de komende twee jaar gedichten schrijven voor zijn land. Hij wil minimaal 6 gedichten per jaar schrijven. Ducal wordt de collega van de Nederlandse dichter des vaderlands Anne Vegter. Volgens de initiatiefnemers van de Belgische dichter des vaderlands is het begrip ‘land’ altijd wat complexer als het over België gaat. En daarom zien zij de dichter des vaderlands als een brug tussen de drie taalgemeenschappen. Na twee jaar zal Ducal zijn eretitel doorgeven een Franstalige collega. En die zal dan na twee jaar misschien opgevolgd worden door een Duitstalige dichter. Elk gedicht zal in de drie landstalen worden aangeboden. Op 29 januari wordt Charles Ducal officieel aangesteld.

'Inferno' van Dan Brown best verkochte boek van 2013

Van de thriller Inferno zijn vorig jaar 376.775 exemplaren verkocht in Nederland, dat meldt Trouw. Het nieuws kwam vorige week donderdag naar buiten tijdens een persconferentie met de Amerikaanse schrijver in het Amsterdamse Rijksmuseum. Toen Inferno op 14 mei 2013 verscheen, kwam het meteen binnen op plek één van de bestsellerlijst. Tijdens de persconferentie kreeg Brown voor deze prestatie een oorkonde  uit handen van Eppo van Nispen, directeur van de stichting CPNB. Wereldwijd verkocht Brown al zo'n 13,5 miljoen exemplaren van Inferno.

Bron

www.nu.nl/boek/3673682/duitse-auteur-gunter-grass-uitgeschreven.html

Uitgeven