Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws – week 7

Overzicht literair nieuws – week 7

15 Februari 2017

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Hanna Bervoets, Jan van Mersbergen en Lize Spit op shortlist Boekhandelsprijs 2017

Auteurs Hanna Bervoets (Ivanov), Jan van Mersbergen (De ruiter) en Lize Spit (Het Smelt) maken nog kans op de Boekhandelsprijs 2017. Alle drie staan ze op de shortlist die is samengesteld door werknemers van 220 Nederlandse boekhandels. De Boekhandelsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de schrijver van het beste oorspronkelijk Nederlandstalige boek. De prijs bestaat niet uit een geldbedrag; het winnende boek krijgt een advertentiecampagne en een speciale editie die enkel in de fysieke boekhandels verkrijgbaar zal zijn.

Bron: Tzum

Week van het Korte Verhaal gestart

Dinsdag 14 februari is de Week van het Korte Verhaal begonnen. Tot en met 21 februari staat boekhandels door heel Nederland en Vlaanderen in het teken van dit genre. Halverwege deze week wordt ook de J.M.A. Biesheuvelprijs 2017 uitgereikt, waarvoor onderstaande schrijvers op de shortlist staan:

A.H.J. Dautzenberg – De dag dat de gieren buigen (Atlas-Contact)
Maarten ’t Hart – De moeder van Ikabod (De Arbeiderspers)
Bertram Koeleman – Engels voor leugens (Atlas-Contact)
A.N. Ryst – De blauwe maanvis (Querido)
Kira Wuck – Noodlanding (Podium)

Weten welke activiteiten er te doen zijn in de Week van het Korte Verhaal? Kijk dan hier.

Bron: Week van het Korte Verhaal

5de Poëzieweek zorgt voor recordaantal verkochte bundels

Vergeleken met de Poëzieweek in 2016 zijn er dit jaar 11% meer poëziebundels verkocht. Eén van de bestverkochte boeken was de onlangs verschenen bundel Gedichten van de broer van Roos van Tim Hofman. In Vlaanderen was Koor van Peter Verhelst de bestverkochte bundel. Het Poëziegeschenk werd dit jaar geschreven door Jules Deelder en verscheen in de grootste oplage ooit: 17 duizend stuks. Volgend jaar vindt de Poëzieweek weer plaats, van 24 januari tot en met 31 januari 2018.

Bron: Persbericht

Herman Koch en filmcritici teleurgesteld in nieuwe verfilming ‘Het Diner’

Vorige week vrijdag ging tijdens een filmfestival in Berlijn de Amerikaanse filmversie van Het Diner in première. Deze versie is de derde verfilming van het boek, na een Nederlandse film uit 2013 en een Italiaanse uit 2014. De verwachtingen waren hoog, maar zowel filmcritici als schrijver Herman Koch waren teleurgesteld. Zes internationale journalisten die bij het festival aanwezig waren, gaven de film gemiddeld 1,3 van de 4 sterren. Amerikaanse krant The Guardian gaf de film slechts één ster. Herman Koch, die het boek geschreven heeft, vond de film zo slecht dat hij zo snel mogelijk weer naar huis vertrok. 'Zo'n afterparty was heel ongemakkelijk geworden. Wat had ik moeten doen, iedereen de hand schudden en zeggen dat ik de film waardeloos vond?,’ zegt hij hierover.

Bron: Het Parool

Valentijnprijs 2017 gewonnen door Simone Foekens

De Valentijnprijs 2017, de prijs voor het beste Nederlandstalige romantische boek, is gewonnen door Simone Foekens. Zij schreef de roman Schelpenwit, die uitgegeven is bij uitgeverij Z&K. Dit jaar werd de prijs voor de derde keer uitgereikt. Andere genomineerden waren:

Bloeiend Vlas – Gerda van Wageningen (Zomer&Keuning)
Verdwaald – José Vriends (Ellessy)
Vier het leven – Elly Koster (Cupido)
Waar ben je? – Reina Crispijn (Omniboek)

De shortlist is samengesteld door een vakjury. Lezers konden daarna hun stem uitbrengen op hun favoriete boek.

Bron: Boeken over Boeken

160 kostbare antieke boeken gestolen bij spectaculaire roof

Uit een magazijn in Londen zijn 160 kostbare, antieke boeken gestolen. Opmerkelijk is dat andere kostbaarheden in het magazijn niet meegenomen zijn. De dieven lijken zich enkel gefocust te hebben op zes kisten met kostbare boeken, waardoor de politie vermoedt dat de roof is gepleegd in opdracht van een verzamelaar. Deel van de buit is onder andere een kopie van De Revolutionibus Orbium Coelestium van Nicolaus Copernicus uit 1566. De waarde van dit exemplaar wordt geschat op zo’n 200 duizend euro. Vanwege de grote waarde (zowel financieel als historisch) van deze en de andere boeken is het onmogelijk om ze op de vrije markt te verkopen. De diefstal was een goed uitgedachte actie: op het dak boorden de dieven gaten in versterkte glazen koepels, om vervolgens abseilend het gebouw binnen te zakken.

Bron: Boekennieuws

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Het Diner gaat in wereldpremière in Toronto
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Stijging poëzieverkoop van 103% in Vlaanderen en van 45,6% in Nederland tijdens Poëzieweek
- Overzicht literair nieuws – week 6


Storytelling in 12 stappen

Essentieel voor (tekst)schrijvers!

Meer over dit boek
Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!
Geen schrijfwedstrijd meer missen? Volg Schrijven Magazine op Facebook!

Like Schrijven Magazine op Facebook!

Vind ik leuk!
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!