Afbeelding

Beeld Pexels

Overzicht literair nieuws – week 7

De laatste nieuws op literair gebied.Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.

Nieuwe inspiratiebron van Shakespeare ontdekt

Al eeuwenlang vragen historici en literatuurwetenschappers zich af door welke bronnen de wereldberoemde Engelse toneelschrijver, dichter en auteur Shakespeare zich heeft laten inspireren. Nu hebben ze een nieuwe inspiratiebron ontdekt: het ongepubliceerde manuscript A Brief Discourse of Rebellion and Rebels van George North. Er is weinig bekend over de Engelse North. Wel is bekend dat hij tijdens het bestuur van Elizabeth I als diplomaat werkte en in 1564 als ambassadeur naar Zweden gestuurd werd. Daarnaast heeft hij meerdere werken op zijn naam staan.

Nieuw onderzoek naar Shakespeare
Dennis McCarthy en June Schlueter tonen, op basis van overeenkomstig woord- en taalgebruik, aan dat Shakespeare in elf van zijn toneelstukken gebruik gemaakt heeft van stukken uit het manuscript van George North. De overeenkomsten werden zichtbaar door het gebruik van het programma WCopyfind. Dat is een softwareprogramma dat onder andere door universiteiten gebruikt wordt om het werk van studenten te controleren op plagiaat. McCarthy paste het programma toe op de databank van Early English Books Online. Hierop zijn ongeveer zeventien miljoen pagina’s van alle Engelstalige werken tussen 1473 en 1700 gepubliceerd. McCarthy kwam erachter dat bijna geen ander werk gebruikmaakt van dezelfde woorden in dezelfde hoeveelheid tekst als elf van de toneelstukken van Shakespeare.

Opvallende overeenkomsten taalgebruik
McCarthu en Schlueter denken dat de Dwaas, een van de hoofdpersonen in het toneelstuk King Lear van Shakespeare, is beïnvloed door het werk van North. Dwaas spreekt in het stuk een voorspelling uit van tovenaar Merlijn. Volgens academici komt deze voorspelling van Merlijn niet overeen met andere bekende voorspellingen van hem. McCarthy beweert dat de voorspelling van Merlijn gebaseerd is op een versie van de voorspelling die North in zijn werk opgenomen heeft om een dystopisch wereldbeeld te kunnen schetsen. Door alle overeenkomsten tussen Shakespeare en North, zal North de komende tijd in de belangstelling blijven staan bij historici.

Bron: Isgeschiedenis

Het beste spirituele boek van 2018

Januari, de Maand van de Spiritualiteit, werd afgesloten met de bekendmaking van de winnaar van het Beste Spirituele Boek van 2018. Jelle Hermus heeft met zijn boek Steeds leuker gewonnen. Het boek gaat over de korte route naar een leuker leven. Ook laat het boek zien hoe je door de juiste stappen in je leven te zetten je leven in een opwaartse spiraal kunt brengen. Volgens het comité dat de shortlist samenstelde, nodigt Hermus de lezer uit om met een aanstekelijke luchthartigheid strategischer te leven. Hermus (1986) richtte in 2004 zijn site ‘soChicken’ op. Hij is van mening dat het leven draait om vrijheid en blijheid. Ook denkt hij dat de betekenis van het leven veel simpeler is dan de meeste mensen denken.

Bron: Boekennieuws

Poëzie van Johnny Cash op muziek gezet

In april verschijnt er een speciaal album waarop poëzie van Johnny Cash op muziek gezet is. Op deze plaat hoor je Elvis Costello, Chris Cornell en Willie Nelson. Er is twee jaar gewerkt om dit mogelijk te maken. John Carter Cash, de zoon van Johnny, is een van de producenten. Na de dood van zijn ouders vond hij de gedichten.

Johnny Cash heeft zijn hele leven, naast songteksten, ook poëzie geschreven. Vaak gaat het om liefdesbrieven. Zijn laatste gedicht dat hij vlak voor zijn overlijden in 2003 heeft geschreven, is ook op het album te vinden. Het album hoort bij de bundel Forever Words: The Unknown Poems. Hierop staan zestien nummers die in het boek opgenomen zijn.

Bron: Nu

Kanshebbers op Boekhandelsprijs 2018

Afgelopen week werd bekendgemaakt welke drie boeken kans maken op de Nederlandse Boekhandelsprijs 2018. Deze prijs wordt op 15 februari uitgereikt in boekhandel Scheltema in Amsterdam. De Nederlandse Boekhandelsprijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De prijs is de bekroning voor het mooiste boek van afgelopen jaar. Volgens de boekverkopers verdienen deze boeken een groter publiek. Deze drie boeken maken kans: Wees onzichtbaar van Murat Isik, En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra en De pelikaan van Martin Michael Driessen.

Bron: Boekenoverboeken

Israel Prize for Literature 2018 voor David Grossman

David Grossman, ook wel bekend van zijn boeken: Liefde, Een vrouw op de vlucht voor een bericht, De stem van Tamar en Uit de tijd gevallen, heeft de Israel Prize for Literature 2018 gewonnen. Het is de hoogstgewaardeerde prijs in Israël. Grossman is volgens de minister van onderwijs Naftali ‘one of the most moving, profound and influential voices in Israeli literature’.  

Bron: Tzum

Door Nicolette Hendriks

Uitgeven