Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws – week 5

Overzicht literair nieuws – week 5

1 Februari 2016

Overzicht literair nieuws – week 5Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Twitterestafette ter promotie van e-boek

Om het aanbod van e-boeken in de openbaren bibliotheken te promoten gaat een groep bekende, Nederlandse schrijvers een Twitterestafette houden.

Aan deze estafette nemen onder andere Paul van Loon en Kluun deel, maar ook culinair journalist Felix Wilbrink doet mee. Een maand lang is onder de hashtag #FavEbook te zien wat nou eigenlijk de favoriete e-boeken van de schrijvers zelf zijn.

Bron: Het Parool.

Vraag naar papieren Van Dale blijft

Het bekende Van Dale woordenboek, onderdeel van vele boekenkasten, is binnenkort alleen nog digitaal na te slaan. Toch lijken nog veel mensen de papieren editie te willen om doorheen te bladeren.

Waarom deze plotselinge vraag naar de papieren versie van het naslagwerk? Misschien door zijn toekomstige status als verzamelobject of omdat het nog steeds als mooie toevoeging aan het interieur geldt. Hoe dan ook, de verkoop van de eerste oplage van de laatste papieren editie was dusdanig dat er een herdruk komt.

Bron: De Morgen.

Aristide von Bienefeldt (56) overleden

Von Bienefeldt, pseudoniem van Rijk de Jong en schrijver van onder andere debuutroman Bekentenissen van een Stamhouder, is op vrijdag 15 januari overleden na een periode van ziekte. Zijn laatste werk, Hotel Malinconia, zal binnenkort postuum verschijnen.

De boeken van von Bienefeldt werden uitgegeven door Meulenhoff. Na 2011 werd dit uitgeverij Marmer, waar hij onder zijn eigen naam schreef.

Bron: Het Parool.

Carmien Michels nieuwe ‘Slampion’

Uitblinken in poëzie en performance, dat is wat verwacht wordt van de deelnemers tijdens het NK Poetry Slam. Carmien Michels werd vrijdagavond geprezen om haar treffende en diepzinnige beeldspraak en uitvoering. Ze won daarmee het NK en werd door zowel jury als publiek tot ‘Slampion’ gekozen.

Michels is geen nieuwkomer op het gebied van Poetry Slam. Ze studeerde Woordkunst aan het conservatorium in Antwerpen en won eerder al de publieksprijs van het Kampioenschap Poetry Slam bij onze zuiderburen. Verder debuteerde ze in 2013 met haar roman We Zijn Water.

Met haar optreden in Tivoli Vredenburg afgelopen vrijdag wint Michels 1.000 euro en de Gouden Vink-trofee, vernoemd naar de oprichter van poetry slam in Nederland, Simon Vinkenoog (1928-2009). Ellen ten Damme, Stefan Hertmans en Erik-Jan Harmens vormden de jury die het oordeel velde.

Bron: NRC.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

-
- Schrijvers gezocht voor schrijfresidentie in Parijs
- 30e Schrijversfestival Steenwijk e.o.
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijftips van Murakami? Lees Schrijven Magazine
  • De 9 grootste schrijfvalkuilen – en hoe je ze voorkomt
  • Het geheim van goede personages
  • Tutorial schrijven met al je zintuigen.
  • Schrijftips krijgt van de Japanse grootmeester Haruki Murakami.
  • Jaap Robben over het  geheim van de perfecte zin.
  • Schrijven gelukkig maakt - nu wetenschappelijk bewezen!.
  • Schrijftips van Paolo Giordano (De eenzaamheid van priemgetallen).
  • Bouw je eigen fantasywereld.
  • Show don't tell in non-fictie/

Wie zich vóór maandag 21 januari 16:00 u. heeft aangemeld als abonnee, krijgt dit nummer thuisbezorgd.

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!