Start » Nieuws » Overzicht literair nieuws – week 5

Overzicht literair nieuws – week 5

1 Februari 2016

Overzicht literair nieuws – week 5Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Twitterestafette ter promotie van e-boek

Om het aanbod van e-boeken in de openbaren bibliotheken te promoten gaat een groep bekende, Nederlandse schrijvers een Twitterestafette houden.

Aan deze estafette nemen onder andere Paul van Loon en Kluun deel, maar ook culinair journalist Felix Wilbrink doet mee. Een maand lang is onder de hashtag #FavEbook te zien wat nou eigenlijk de favoriete e-boeken van de schrijvers zelf zijn.

Bron: Het Parool.

Vraag naar papieren Van Dale blijft

Het bekende Van Dale woordenboek, onderdeel van vele boekenkasten, is binnenkort alleen nog digitaal na te slaan. Toch lijken nog veel mensen de papieren editie te willen om doorheen te bladeren.

Waarom deze plotselinge vraag naar de papieren versie van het naslagwerk? Misschien door zijn toekomstige status als verzamelobject of omdat het nog steeds als mooie toevoeging aan het interieur geldt. Hoe dan ook, de verkoop van de eerste oplage van de laatste papieren editie was dusdanig dat er een herdruk komt.

Bron: De Morgen.

Aristide von Bienefeldt (56) overleden

Von Bienefeldt, pseudoniem van Rijk de Jong en schrijver van onder andere debuutroman Bekentenissen van een Stamhouder, is op vrijdag 15 januari overleden na een periode van ziekte. Zijn laatste werk, Hotel Malinconia, zal binnenkort postuum verschijnen.

De boeken van von Bienefeldt werden uitgegeven door Meulenhoff. Na 2011 werd dit uitgeverij Marmer, waar hij onder zijn eigen naam schreef.

Bron: Het Parool.

Carmien Michels nieuwe ‘Slampion’

Uitblinken in poëzie en performance, dat is wat verwacht wordt van de deelnemers tijdens het NK Poetry Slam. Carmien Michels werd vrijdagavond geprezen om haar treffende en diepzinnige beeldspraak en uitvoering. Ze won daarmee het NK en werd door zowel jury als publiek tot ‘Slampion’ gekozen.

Michels is geen nieuwkomer op het gebied van Poetry Slam. Ze studeerde Woordkunst aan het conservatorium in Antwerpen en won eerder al de publieksprijs van het Kampioenschap Poetry Slam bij onze zuiderburen. Verder debuteerde ze in 2013 met haar roman We Zijn Water.

Met haar optreden in Tivoli Vredenburg afgelopen vrijdag wint Michels 1.000 euro en de Gouden Vink-trofee, vernoemd naar de oprichter van poetry slam in Nederland, Simon Vinkenoog (1928-2009). Ellen ten Damme, Stefan Hertmans en Erik-Jan Harmens vormden de jury die het oordeel velde.

Bron: NRC.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

-
- Schrijvers gezocht voor schrijfresidentie in Parijs
- 30e Schrijversfestival Steenwijk e.o.
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN