Afbeelding

bron: Google Docs

Overzicht literair nieuws – week 26

Overzicht literair nieuws – week 26Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week. 

Harry Potter is twintig jaar geworden

Afgelopen maandag was het 20 jaar geleden dat het eerste Harry Potter boek, Harry Potter and the Philosopher’s Stone, uitkwam. J.K. Rowling maakte het manuscript in 1995 af en het duurde twee jaar voordat ze een uitgeverij had gevonden die het boek wilde uitgeven. Inmiddels zijn er bijna 500 miljoen exemplaren van de Harry Potter-serie verkocht.
Op Twitter bedankte Rowling haar fans. ‘’Vandaag precies twintig jaar geleden opende zich een wereld voor anderen, waar ik tot dan toe altijd alleen in had geleefd. Het was fantastisch, bedankt.’’
Bron: Nu.nl   

Amsterdamse Kyrian Esser wint Write Now! 2017

Afgelopen zondag won de 24-jarige Kyrian Esser de finale van Write Now! 2017. Volgens het juryrapport zit de winnende tekst slim in elkaar. Het is geen traditioneel verhaal en heeft geen plot, maar het is veel doordachter dan het op het eerste gezicht lijkt. Er is een relatie met het actuele politieke debat, maar het verhaal wordt nergens belerend of uitleggerig. Esser wint naast een Macbook, ook een schrijfopleiding en een aantal optredens en publicaties.
De tweede plaats is voor Laurens Duyts (22) en de derde is voor Mattijs Deraedt (23) .
Bron: Write Now!

Commotie om nieuwe Suske en Wiske

Het nieuwste Suske en Wiske album, dat nog niet in de winkel ligt, krijgt felle kritiek: een karikatuur van een zwarte man leidt tot verontwaardiging.
Op Facebook is inmiddels een actie gestart, initiatiefneemster Dalilla Hermans roept bezoekers van de pagina op om tekeningen van zwarte mannen op te sturen die niet karikaturaal zijn.
De uitgeverij van Suske en Wiske, Standaard Uitgeverij, heeft excuses aangeboden. Omdat het album al gedrukt en verspreid is kan het niet meer teruggehaald worden, wel wordt de kwestie opnieuw bekeken voor een eventuele volgende druk. Het album verschijnt op 5 juli.
Bron: de Volkskrant

De Manbooker International Prize gaat naar David Grossman

De Manbooker International Prize 2017 gaat naar de Israëlische auteur David Grossman. Hij won de prijs voor zijn roman A horse walks into a bar, in het Nederlands uitgegeven door Uitgeverij Cossee als Komt een paard de kroeg binnen. De roman gaat over de act van een comedian genaamd Dovaleh Greenstein en is gestitueerd in een klein Israëlisch dorp. 
Bron: Boekblad 

Belgische boekenkakker is opgepakt

De Belgische boekenkakker is opgepakt. De man die wekenlang elke woensdagmiddag zijn behoefte in een opengeslagen boek deed is eindelijk betrapt. De incidenten gebeurden in een bibliotheek in het Belgische Halle, daar vond de schoonmaakster wekelijks een besmeurd boek terug in het toilet. De ‘boekenkakker’ is uiteindelijk opgepakt toen hij dezelfde daad wilde verrichten in een carnavalswinkel. Hier hingen echter camera’s en zo kon de man – een vaste bezoeker van de bibliotheek – worden aangehouden.
Bron: RTL nieuws  

 

Uitgeven