Afbeelding

Ongepubliceerde roman van Couperus ontdekt.

Ongepubliceerde roman van Couperus ontdekt

Ongepubliceerde roman van Couperus ontdekt.Per toeval is in de archieven van uitgever LJ Veen onlangs een tot op heden onbekend manuscript gevonden van de Nederlandse schrijver Louis Couperus. Volgens een woordvoerder van de erven van Veen lijkt de roman, die de titel De Lok draagt, in niets op wat Couperus eerder schreef.

1 april grap

Louis Couperus begon naar verluidt in 1910 te schrijven aan De Lok en voltooide de eerste versie van de roman vermoedelijk rond 1912. Het opmerkelijke en unieke manuscript, dat bestaat uit meer dan 700 dichtbeschreven pagina’s, zal volgende week worden overdragen aan het Louis Couperus museum in Den Haag.

Het verhaal van De Lok draait volledig om de hoofdpersoon Arsène Fuchs, een dandyeske privé-detective die verslaafd is aan opium en opera. Aan het begin van het verhaal leest Fuchs voor het eerst van zijn leven over een haarlok van Jezus die door keizerin Helena, de moeder van de Romeinse keizer Constantijn, in Jeruzalem werd gevonden en vervolgens werd overgebracht naar Constantinopel. Het relikwie werd eeuwenlang in de Aya Sophia bewaard, maar verdween plots in de lente van 1097.

À la Sherlock Holmes

Volgens Byzantijnse bronnen - waaronder de biografie die Anna Komnenos schreef over haar vader, keizer Alexius I Komnenos - werd hij gestolen door een dienaar van graaf Robert II van Vlaanderen, die zich op dat moment in Constantinopel bevond in het kader van de Eerste Kruistocht. De roman gaat over de zoektocht van de privé-detective naar deze blonde haarlok van Jezus, die Fuchs onder meer naar Brugge, Parijs, Istanbul en Jeruzalem voert.

Volgens de woordvoerder van de erven Veen heeft Couperus zich duidelijk laten inspireren door het werk van de grote detective en schrijvers van zijn tijd - net als bijvoorbeeld Auguste Dupin (Edgar Allan Poe) en Sherlock Holmes gelooft Couperus' hoofdpersoon heilig in de kracht van de rede - maar hij heeft daar iets extra's aan toegevoegd: een esoterische complottheorie die sterk doet denken aan het werk van Dan Brown van een eeuw later. 

Dom blondje

Ongepubliceerde roman van Couperus ontdekt.In het tweede bedrijf van De Lok lijkt de roman echter volledig te ontsporen. Zo komt in een van de latere hoofdstukken plotseling de Paus ten tonele om Fuchs en diens zoektocht naar de waarheid te frustreren. De katholieke kerk wilde namelijk uit alle macht voorkomen dat Jezus ooit neergezet zou kunnen worden als een ‘dom blondje’. Bovendien hadden de geestelijken er geen behoefte aan om alle afbeeldingen van en geschriften over de donkerharige profeet aan te moeten passen.

Ondanks deze opmerkelijke plottwist – die resulteert in een uiterst shockende finale – hebben meerdere uitgeverijen zich inmiddels al bereid getoond om De Lok van Louis Couperus te publiceren. Vermoedelijk zullen de rechten op het verhaal binnenkort middels een publieke veiling verkocht worden.

Bron

www.schrijvenonline.org