Afbeelding

Portretfoto Victoria Amelina

By Osabadash via Wikipedia

Oekraïense schrijver overleden en Lale Gül stelt tweede boek uit

Houd jezelf op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week!


Oekraïense schrijver Victoria Amelina overleden door Russische raketaanval

Victoria Amelina, een 37-jarige Oekraïense schrijver, is afgelopen zondag overleden aan haar verwondingen door een Russische raketaanval. Ze at in het bekende restaurant Ria Pizza waar op dat moment veel journalisten, hulpverleners en soldaten waren. Hoogstwaarschijnlijk trof de raket doelbewust deze plek.

Amelina documenteerde Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. Ze spoorde het dagboek van vermoorde kinderboekenschrijver en journalist Volodymyr Vakulenko op en zag het als haar missie om de moord op hem te documenteren. Ze stond bekend om haar proza, gedichten en essays.

Bron: Bazarow, Volkskrant

Lale Gül stelt uitgave van tweede boek uit door verwachte bedreigingen

Aankomende januari zou het tweede boek van Lale Gül ‘Ik ben vrij’ worden uitgegeven, maar het is nog niet af. Wanneer wel? Gül zegt er dit over: “Ik heb nu geen last van bedreigingen, dat wil ik zo lang mogelijk zo volhouden. Ik weet dat het me alleen maar weer gezeik brengt, daarom weet ik gewoon niet wanneer ik het tweede boek zal publiceren.”

Bron: Bazarow, Tzum

Schrijver Anjet Daanje blijft grote prijzen krijgen

Anjet Daanje wint opnieuw een prijs voor haar literaire werk. Ze mag de Constantijn Huygens-prijs in ontvangst nemen, samen met de lof van de jury: “Ze heeft in afgelopen dertig jaar gebouwd aan een literair universum dat wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent.” Voorbeelden van voorgaande winnaars zijn Harry Mulisch en Annie M.G. Schmidt.
Hoewel Daanje in 1993 debuteerde, werden haar werken pas opgemerkt door het grote publiek in 2020. De successen volgen elkaar sindsdien op.

Bron: NOS, Literair Nederland

Young Adult steeds populairder

Het NRC concludeert dat Young Adult-boeken in opmars zijn. De boekencategorie zijn de laatste vijf jaar het hardst gegroeid. Sinds 2018 is de verkoop met 48,2 procent gestegen, volgens WordsRated. Mede dankzij de vele boekrecensies op TikTok. Waar de boeken eerder een enkele plank kregen in een boekhandel, hebben ze nu een eigen afdeling.

Bron: NRC 

Uitgeven