Afbeelding

friesland, schrijver, NPO, nieuws, literair

Pixabay

NPO stopt met cultuurprogramma Mondo, Literatuurfestival Tilt kan toch nog doorgaan

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


NPO stopt met cultuurprogramma Mondo

De NPO trekt de stekker uit het kunst- en cultuurprogramma Mondo. Netmanager Gijs van Beuzekom laat aan Nu.nl weten dat “na overleg met de VPRO [we] de conclusie moeten trekken dat dit programma onvoldoende aansluit bij het NPO2-publiek.” Daarom zal dit seizoen dan ook het laatste seizoen zijn. Mondo is een programma van de VPRO en tevens ook de opvolger van VPRO Boeken en Vrije Geluiden.

Bron: Nu.nl

Literatuurfestival Tilt kan toch nog doorgaan

Er is reden om feest te vieren bij stichting Tilt in Tilburg. Doordat de Bibliotheek veel activiteiten niet door kon laten gaan, is er besloten om overgebleven geld naar het literatuurfestival te schuiven. Het nieuws volgt op het aanvankelijk verdrietige nieuws dat Stichting Tilt geen subsidie gaat ontvangen van de gemeente Tilburg. Zo kwam de stichting niet meer in aanmerking voor subsidiegeld nadat de adviescommissie BrabantStad Cultuur oordeelde dat “de publiekswerking van de aanvraag als matig” kon worden beschouwd.

Bron: Tzum

Josse de Haan op 79-jarige leeftijd overleden

De Friese schrijver Josse de Haan is afgelopen week overleden. De Haan was binnen de Friese literatuur een belangrijke schrijver. Zo heeft hij met zijn roman Piksjitten op Snyp, in het Nederlands beter bekend als Kikkerjaren, in 2007 de Gysbert Japicxpriis gewonnen. Dit is een van de belangrijkste Friese literatuurprijzen. Voor de Friese lezers is hier een uitgebreider artikel van Omrop Fryslân.

Bron: Tzum

Winnaars Boekenleeuw en Boekenpauw bekend

Afgelopen maandag 2 november zijn de winnaars van de Boekenleeuw en de Boekenpauw bekend gemaakt. Dit gebeurde tijdens de Boekenmarathon in Antwerpen. Bette Westera wint dit jaar de Boekenleeuw met haar boek Uit elkaar. Deze prijs wordt uitgereikt aan het beste kinder- of jeugdboek. Sebastiaan van Doninck wint de Boekenpauw voor het beste geïllustreerde boek, De fantastische vliegwedstrijd. De winnaars ontvangen naast hun trofee ook een bedrag van €2500,-.

Bron: VRT, Tzum

Bibliotheek Eindhoven gaat bezuinigen

De Bibliotheek van Eindhoven ziet zich gedwongen om bezuinigingsmaatregelen te nemen. Dit meldde bibliotheekblad.nl afgelopen maandag. Zo voorspelt de bibliotheek fors toegenomen kosten terwijl de subsidie de komende jaren gelijk gaat blijven. Een van de maatregelen bestaat uit het sluiten van vestiging Expeditie E. Directeur Albert Kivits laat weten aan bibliotheekblad dat “de komende vier jaar een bedrag van twee miljoen euro omgebogen moet worden,” terwijl de subsidie dus gelijk blijft. Redenen voor de toename in kosten zijn het nieuwe CAO, de invoering van de WAB en de AVG-wet.

Bron: Bibliotheekblad