‘Novelizations’ van Shakespeare’s toneelstukken door bekende auteurs

‘Novelizations’ van Shakespeare’s toneelstukken door bekende auteursBij de 400ste sterfdag van Shakespeare zal uitgever Hogarth een reeks tot romans bewerkte toneelstukken van bekende auteurs publiceren. De auteurs die zich over deze bewerkingen zullen buigen zijn Jeanette Winterson en Anne Tyler.

Shakespeare’s toneelbewerkingen zijn niet nieuw. Tom Lanoye heeft reeds eerder de koningsdrama’s bewerkt tot de roman Ten oorlog. Momenteel is hij bezig met de bewerking van Hamlet om aan het toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam te leveren. De première vindt plaats op 19 maart 2014.

Naast Lanoye, heeft ook de Pullitzer Prize winnares Jane Smiley de roman A Thousand Acres geschreven, gebaseerd op Shakespeare’s toneelstuk King Lear. Andere toneelstukken die genovelized zullen worden, zijn The Taming of the Shrew door Tyler en The Winter’s Tale door Winterson.

Shakespeare’s toneelstukken zijn overigens niet de enige literaire werken die “gecoverd” worden. Eerder in 2011 startte Uitgeverij HarperCollins met het bewerken van alle zes romans van Jane Austen. De eerste roman Sense and Sensibility verschijnt naar verwachting dit najaar.

De bewerkingen zijn bedoeld om het werk van literaire grootheden onder de aandacht van lezers te brengen. ‘Dit is geen poging om Austen te verbeteren. Het is een respectvolle dialoog, en als het ertoe leidt dat meer mensen praten over Trollope en Austen is dat alleen maar goed,’ zegt Louisa Joyner van HarperCollins over het Austen-project.

Bron

www.knack.be/nieuws/boeken/nieuws/beroemde-auteurs-schrijven-shakespeare-romans/article-4000340551803.htm