Afbeelding

literair, nieuws

Pixabay

Noorse thrillerauteur gaat het Zomerlezengeschenk van 2021 schrijven, Lokale boekwinkels hebben explosieve groei omzet in omzet na oproep

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Noorse thrillerauteur gaat het Zomerlezengeschenk van 2021 schrijven

Het Zomerlezengeschenk wordt dit jaar geschreven door de Noorse auteur Jo Nesbø. Het boek heet De jaloezieman en zal worden vertaald door Annelies de Vroom. Het zomerlezengeschenk wordt cadeau gedaan aan een ieder die in juni voor minstens 15 euro uitgeeft aan Nederlandstalige boeken in een boekhandel. Het werk van Nesbø wordt inmiddels in meer dan vijftig landen uitgegeven. Naast zijn werk als auteur is Nesbø ook de leadzanger en gitarist in de Noorse band Di Derre.

Bron: AD 

Lokale boekwinkels hebben explosieve groei omzet in omzet na oproep

Veel lokale boekwinkels hebben de afgelopen dagen hun omzet bijna zien verdubbelen. De aanleiding hiervoor was een campagne van de stichting CPNB. De campagne had als effect dat meer dan tweehonderd schrijvers hun volgers op sociale media vroegen om boeken te kopen via de lokale boekhandel en dus af te zien van grote winkels zoals bol.com. Onder de hashtag #steunjeboekhandel deelden veel bekende schrijvers de oproep om de boekensector te steunen. Volgens NU.nl is de CPNB erg blij met het succes van de campagne. Zo laat een woordvoerder van de CPNB aan NU.nl weten: “We hopen dat de lezers de weg naar de lokale boekhandels blijven vinden, ook als de lockdown nog weken langer gaat duren dan nu het geval is.”

Bron: NU.nl

E-bookuitleningen in trek: bibliotheken zien toename van meer dan anderhalf miljoen uitleningen

Het aantal uitleningen van e-books is afgelopen jaar gestegen met 44 procent. Dit heeft de Koninklijke bibliotheek (KB) bekend gemaakt in een bericht op de website op 19 januari. Zo werden er vorig jaar in totaal 5,6 miljoen e-books uitgeleend, tegen bijna 3,9 miljoen in 2019. Het aantal uitleningen is daarmee toegenomen met een forse 1,7 miljoen, oftewel 44 procent. Ter vergelijking: in eerdere jaren lag de groei altijd normaal tussen de 10 en 15 procent. Volgens de KB komt de opvallende groei doordat lokale bibliotheken vanaf de eerste lockdown al zijn begonnen met het actief promoten van de eigen websites en apps. Sindsdien zijn de uitleencijfers van vooral e-boeks consistent hoger gebleven.

Bron: KB

Uitgeverijen stellen publicatie boeken wekenlang uit

Doordat de boekhandels nu gesloten zijn wachten veel uitgeverijen met het publiceren van nieuwe boeken. Dit nieuws heeft de Trouw op 14 januari bekend gemaakt. Volgens de krant zijn uitgeverijen massaal hun nieuwe publicaties aan het oppotten nu boekwinkels door de lockdown gesloten zijn. Zo erkennen meerdere uitgeverijen aan Trouw dat “Het gemis van de boekhandel simpelweg te groot is.” Zo kunnen lezers niet meer in een boek bladeren en missen auteurs hun kans om hun werk te promoten. Overigens lijkt het er niet op dat de uitgeverijen nog heel lang gaan wachten met het uitstellen van publicaties, omdat in maart alweer de Boekenweek begint.

Bron: Trouw

Uitgeven