Afbeelding

Nieuwsoverzicht over Donna Tartt

Nieuws over Donna TarttDe Amerikaanse succesvolle schrijfster Donna Tartt was de afgelopen week veel in het nieuws vanwege de publicatie van haar derde boek Het puttertje. Hier volgt een overzicht van recensies en interviews die er de afgelopen dagen zijn geweest.

Het Puttertje gaat kort samengevat over de Amerikaan Theo Dekker. Veertien jaar geleden ontvluchtten hij en zijn moeder de regen en schuilden ze in een New Yorks museum. Er ontplofte een bom in de museumwinkel en Theo’s moeder werd hierbij gedood. In de chaos na de ontploffing nam de toen dertienjarige Theo het schilderij ‘Het puttertje’ van Rembrandtleerling Carel Fabritius mee. De wereldpremière van het boek Het puttertje was afgelopen zondag in Amsterdam, maar sommige kranten begonnen afgelopen zaterdag al met nieuws over Donna Tartt.

Het Parool: ‘In de ban van Donna Tartt’

Journalist Maarten Moll reisde naar New York voor een interview met de schrijfster. De opbouw van Tartts nieuwe roman doet volgens Moll denken aan negentiende-eeuwse ontwikkelingsromans. 'Veel personages, een groot verhaal. Dik.' Niet zomaar, zegt Tartt:

‘Door het lezen van negentiende-eeuwse romans wilde ik gaan schrijven. Jane Austen, Edgar Allen Poe, Stevenson, Kipling, Charles Dickens, Tolstoj. Dat zijn geen realistische romans. Toen ik in 1992 met De verborgen geschiedenis debuteerde, was de norm het realistische minimalisme. Mijn roman was zo verschillend van hoe anderen schreven. Unfashionable. Dickens schreef zo dat de sfeer een paar tinten donkerder of lichter was. Ik probeer ook zo te schrijven. Sommige delen zijn vrolijker dan andere delen. Soms bespeel ik hogere, dan weer lagere registers. Er zitten veel tegenstellingen in deze roman; gevangenschap en ontsnappen, werkelijkheid en illusie. En liefde en dood, natuurlijk’.

Net als in haar twee eerdere boeken: De verborgen geschiedenis (1992) en De kleine vriend (2002) komt er in haar nieuwste boek ook een moord voor. Lees hier wat Tartt hierover vertelt.

Volkskrant en NRC handelsblad

Op maandagavond 23 september werd in tv-programma De Wereld Draait Door besproken dat de recensenten Hans Bouwman (de Volkskrant) en Rob van Essen (NRC Handelsblad) lijnrecht tegenover elkaar staan wat betreft hun mening over Het Puttertje. Van Essen schreef zaterdag dat hij onder de indruk was van openingsscène van de nieuwe roman. Hij was met name te spreken over de manier waarop Tartt beschrijft hoe hoofdpersoon Theo Decker bij bewustzijn komt na een bomexplosie in New York:

'Hoe de gedesoriënteerde Theo bijkomt tussen de puinhopen, hoe hij een vervreemdend gesprek heeft met een stervende oude man, hoe hij door een misverstand een klein schilderij mee naar buiten neemt – het wordt door Tartt beschreven in een hallucinante passage, die pagina’s lang doorgaat zonder dat de spanning inzakt. Zoals ze al in De kleine vriend bewees, is Tartt erg goed in dergelijke tergend langzame scènes.'

Daarna werkt Donna Tartt, volgens Van Essen, haar soms te clichématige personages te weinig uit. Hij geeft de roman maar twee sterren. Hans Bouman gaf in zijn recensie de roman vijf sterren:

'Het puttertje is een roman van wisselende snelheden; sommige delen lezen als een trein, bij andere vraagt de auteur concentratie en geduld. Een rijk boek, dat vooral beklijft als een indrukwekkende bespiegeling over verdriet en troost. En over de cruciale, tijdloze rol van kunst daarin.'

Algemeen Dagblad  en de Volkskrant

Afgelopen maandag verscheen in het Algemeen Dagblad een interview met Donna Tartt. Ze vertelde hierin over haar fascinatie met het schilderij 'Het Puttertje'. In een interview met Arjan Peters in de Volkskrant vertelde Tartt dat gebruik van dit schilderij een doelbewuste keuze is geweest. Lees hier meer.

Nu.nl en Nieuwsuur

Op maandagmiddag verscheen er ook een recensie op nu.nl door Anne Jongeling. Zij was zeer positief over het boek en gaf Het puttertje viereneenhalve ster. In Nieuwsuur vertelde Emily Gordenker, directeur van het Mauritshuis, op maandagavond over de wereldtournee die Carel Fabritius' schilderij nu maakt. Op dit moment blijkt het doek in New York te hangen. Zie hier het fragment uit Nieuwsuur.

Komende optredens

Vandaag treedt Donna Tartt op in de Grote Kerk te Breda. Vrijdagavond zal ze ‘mystery guest’ zijn tijdens het Literaturfest in Amsterdam, de kaartjes voor deze editie van het Literaturfest zijn al uitverkocht.

Bron

www.nrc.nl/boeken/2013/09/24/overzicht-donna-tartt-in-de-nederlandse-media/