Afbeelding

De Vierdaagse van 2006. Beeld door Maurits90 at nl.wikipedia.

Nieuwe vierdaagse thriller: Villa Gladiola

De Vierdaagse van 2006. Beeld door Maurits90 at nl.wikipedia.Het concept ‘vierdaagse thriller’ is zes jaar geleden ontstaan. Uitgeverij Logikos besloot indertijd ’s werelds grootste wandelevenement in Nijmegen het decor te maken voor misdrijven.

Vierdaagse thriller

Er zijn al vijf vierdaagse thrillers verschenen, geschreden door Rudy Dek. Dit jaar is Uitgeverij Logikos begonnen met het uitnodigen van gastauteurs. Met reisjournalist en (media)ondernemer Tjeerd Langstraat is een nieuw ‘crimineel talent’ gevonden voor de zesde vierdaagse thriller, getiteld Villa Gladiola, welke op 1 juli is verschenen.

Zijn het dan enkel boeken met de Vierdaagse als thema? Niet geheel. Anders dan bij zijn voorganger speelt de Nijmeegse Vierdaagse geen sleutelrol in het debuut van Langstraat. “De vierdaagse is slechts een rode draad, het is een boek op zich, eentje die je het hele jaar door zou moeten kunnen lezen”, aldus de auteur. De stad Nijmegen fungeert als locatie voor het misdrijfdrama al zijn bepaalde plekken en straatnamen wel aangepast of veranderd in overleg met de uitgever.

Weinig onderzoek

Als schrijver sprak het idee van een vierdaagse thriller hem meteen aan ondanks dat het zijn eerste boek betrof. Gedurende het schrijven ontplooide het verhaal zich meer en meer. Het tekent de ambitie van Tjeerd Langstraat, want zijn debuutroman schreef hij bij elkaar genomen in anderhalve maand, naast zijn gewone werkzaamheden. “Ik maakte weinig aantekeningen; had ik een hoofdstuk af dan stuurde ik die meteen op naar de uitgever.”

Ook herschrijven kwam amper aan bod. Zijn eigen fantasie liet hij de vrije loop, contact met zijn voorganger over de vierdaagse thrillerserie had hij niet. “Ik ben gewoon zelf begonnen. Heb wat standaardonderzoek verricht en ben verder gewoon gaan schrijven.” Door te bellen, online te zoeken en door Nijmegen zelf te verkennen vergaarde Langstraat zijn informatie en details over bijvoorbeeld eetgelegenheden bijeen. “Wist ik iets niet meer dan belde ik even met mensen uit Nijmegen om het te checken.”

Villa Gladiola

De vrucht van Langstraats schrijven, Villa Gladiola, bevat een misdaaddrama over drie vermoorde en verminkte jonge vrouwen. Stadsdichter Johan Maenhout is de vinder van het derde slachtoffer tijdens de laatste dag van de Vierdaagse. Rechercheur Jan Vos wordt op de zaak gezet en komt vast te zitten in een draaimolen van martelingen, smerige politieke intriges en seksuele escapades.

Villa Gladiola is inmiddels verkrijgbaar in de boekwinkels en online. Op zondagmiddag 14 juli wordt een signeersessie gehouden in de Selexyz Dekker &Van de Vegt in Nijmegen.

Bron

www.schrijvenonline.org