Afbeelding

memes, nieuws, literair, generator

Pixabay

Nieuw steunpakket brengt 2 miljoen voor literatuur, Obama breekt verkooprecord met nieuw boek

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Lebowski-uitgever Oscar van Gelderen verlaat Overamstel Uitgevers

Vanaf maandag 23 november werkt Oscar van Gelderen niet meer bij Lebowski. Waarom hij opstapt is helaas niet bekend. Oscar van Gelderen gaf vanaf 2007 leiding aan het imprint Lebowski Publishers. Onder zijn leiding gaf Lebowski Publishers onder andere het boek Judas uit van Astrid Holleeder. Andere bestsellers van de uitgeverij zijn Lieveling van Kim van Kooten, Neem een geit van Claudia de Breij en ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen. Laatstgenoemde werd dit jaar genomineerd voor de NS Publieksprijs 2020.

Bron: INCT

Nieuw steunpakket brengt 2 miljoen voor literatuur

Minister van Engelshoven maakte op 16 november in een brief aan de Kamer bekend wat de uitwerking gaat zijn van het tweede steunpakket. Dit steunpakket bestaat in totaal uit 482 miljoen euro en zal ingezet worden in de eerste helft van 2021. Het Nederlands Letterenfonds ontvangt ongeveer 2 miljoen euro als tijdelijke ondersteuning voor het literaire veld. Het geld zal hoofdzakelijk gaan naar makers en opdrachtgevers. Website INCT meldt dat het Letterenfonds verwacht begin 2021 de nieuwe steunmaatregelen uit te kunnen delen.

Bron: INCT

Obama breekt verkooprecord met nieuw boek

Het nieuwe boek van de voormalige president van de Verenigde Staten Barack Obama A Promised Land, is erg populair. Zo meldt de website INCT dat Obama in de USA en Canada al meer dan 887.000 exemplaren heeft verkocht. In het boek schrijft Obama over zijn memoires als president. Zo reflecteert hij op zijn presidentschap en hoe het Amerikaanse politiek systeem van binnenuit werkt. Bij Athenaeum Boekhandels staat het boek samen met de vertaling op zowel de eerste als de tweede plaats. Ook sprak schrijver Tommy Wieringa met Barack Obama, dit interview werd uitgezonden in Nieuwsuur. Kijk hier het hele interview terug.

Bron: INCT, Athenaeum

Koninklijke Bibliotheek lanceert meme generator

De Koninklijke Bibliotheek heeft een eigen meme generator gelanceerd. Een meme generator is een website waarop mensen hun eigen memes kunnen maken. Memes zijn vaak afbeeldingen of videos gecombineerd met een grappige of herkenbare tekst. De meme generator van de Koninklijke Bibliotheek maakt gebruik van de eeuwenoude collecties aan middeleeuwse afbeelding van zowel de Koninklijke Bibliotheek als het Huis van het boek. Met het lanceren van de meme generator willen ze iedereen de mogelijkheid geven om te ervaren hoe, net zoals in de middeleeuwen, afbeeldingen kunnen worden gebruikt om een boodschap te verspreiden. Bij elke afbeelding die je kan kiezen op de website is er een video beschikbaar waarin een specialist het verhaal achter de afbeelding vertelt. De nieuwe website draagt de gepaste naam www.medievalmemes.org.

Bron: Koninklijke Bibliotheek

Uitgeven