Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Nederlandse thrillerauteurs tegen CPNB-thema Scandinavië
28 mei 2010 - 11:06
Het had zo mooi kunnen zijn: Scandinavische thrillers als leidraad voor de Maand van het Spannende Boek. Maar Nederlandse thrillerauteurs hebben er niets mee. Sterker nog: velen vinden het contraproductief dat een organisatie als de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek ineens buitenlandse literatuur gaat promoten.
Eerst was er de open brief van Alex van Galen (zie http://www.schrijvenonline.org/nieuws/open-brief-…) over de verkeerde keuze van het CPNB. "wat een hete maand voor Nederlandse thrillerschrijvers had moeten worden, lijkt nu uit te monden in een lange, gure Zweedse winternacht. Nederlandse schrijvers dreigen in de pers, de winkels én zelfs tijdens de Power of Plots ondergesneeuwd te raken."
Nu heeft ook thrillerschrijver Peter de Zwaan zich bij de morrende schrijvers aangesloten. "Ik heb helemaal niets met Scandinavië en ik begin een bloedhekel te krijgen aan thema's. Alles heeft een thema. Boekenweken hebben thema's, boekenavonden, boekendagen, zonder thema kom je er niet meer vandaagdedag, gek word ik van die gemakzucht. Kom jongens, laten we een thema bedenken, dan flansen we daar wat omheen en dan zijn we klaar.
Gebruik toch je fantasie. Ga bij elkaar zitten, wees creatief en bedenk wat moois. Over Nederlandse misdaadliteratuur, bijvoorbeeld, want die hoort centraal te staan, daar hebben we de Maand van het Spannende Boek voor bedacht."
Het CPNB zegt zich intussen niet te herkennen in de verwijten. CPNB-directeur Henk Kraima op Boekblad: "De CPNB organiseert de Maand van het Spannende Boek om lezers te attenderen op het bestaan van spannende boeken in de Nederlandse taal, oorspronkelijk én vertaald. Zij doet dit met geld van uitgevers, boekverkopers, bibliotheken en sponsors. Auteurs ontvangen nergens een rekening voor. Het verwijt van de auteur Alex van Galen "ons geld om Scandinavische schrijvers te promoten" is dus ongegrond."
En schrijver Willem Asman laat zich in Elsevier positief uit over het CPNB: "Prima voor schrijvers die er anders over denken, maar ik heb respect voor wat de CPNB voor ons heeft gedaan. Eén op de twee boeken die nu verkocht wordt in de winkel is een spannend boek. Dit is niet veel meer dan het jaarlijkse Gouden Strop-relletje."
Bron
http://spannings.blogspot.com
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!