Afbeelding
Dom J (via Pexels)
Dom J (via Pexels)
De afgelopen week zijn er weer wat opvallende nieuwtjes verschenen uit de wereld van de literatuur. Om weer helemaal bij te zijn, zetten we alle opvallende nieuwtjes van de afgelopen week voor je op een rij.
Meer belangstelling voor het Boekenbal onder jongeren
Ieder jaar wordt de Boekenweek geopend door het Boekenbal. Bij de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), zien ze dit jaar een opvallende trend. De populariteit voor het jaarlijkse Boekenbal is dit jaar behoorlijk gegroeid onder jongeren. Vooral onder jonge auteurs en door de sociale mediatrend ‘booktok’, is de stijgende belangstelling te verklaren. Voorafgaand aan het Boekenbal zijn kaarten verkrijgbaar. Zo’n twaalfhonderd van de kaarten worden verdeeld onder schrijvers, journalisten en andere bekende namen uit de literatuurwereld. Dit jaar wordt het Boekenbal gehouden op 15 maart.
Ook heeft het CPNB de afgelopen jaren actief campagnes gevoerd om meer jongeren aan het lezen te krijgen. Zij gingen onder meer een samenwerking aan met Readification. Dat is een project waarbij verhalen over populaire computerspellen verspreid worden. Een andere opmerkelijke gebeurtenis rondom deze editie van de Boekenweek, is dat het Boekenweekgeschenk voor het eerst in de geschiedenis niet door één auteur is geschreven. Dit jaar is het geschenk geschreven door de hele familie Chabot, waardoor zes auteurs aan het geschenk gewerkt hebben. Het thema van deze Boekenweek is: Bij ons in de familie. De Boekenweek duurt van 16 tot 24 maart.
Bron: Nu.nl
Jan Vantoortelboom stuurt uitnodiging Boekenbal terug
Auteur Jan Vantoortelboom stuurt zijn uitnodiging voor het jaarlijkse Boekenbal terug, zo valt te lezen via zijn LinkedIn-pagina. Hij verklaart dat hij en het bal ‘niet door een deur kunnen’. Ook richt Vantoortelboom zijn bericht aan andere schrijvers van uitgeverij Atlas Contact, waarin hij meldt dat er een extra plek vrij is gekomen. Door het terugsturen van zijn uitnodiging ontbreekt er nu een winnaar van het afgelopen literatuurjaar. Met zijn boek Mauk won hij eerder de Boekenbon Literatuurprijs.
Bron: Tzum
Uitgeverij Van Gorcum verliest predicaat
Uitgeverij Van Gorcum heeft besloten zich op te splitsen in drie delen. Twee van de drie delen krijgt binnen afzienbare tijd een nieuwe eigenaar. Het gaat om de delen: Cultuur en Historie en het deel dat digitale producten voor basisonderwijs uitgeeft. Alleen het deel van Educatie-Professioneel, waar onder meer boeken en tijdschriften worden geproduceerd, gaat verder onder de naam van Van Gorcum.
De huidige directeur heeft tevens besloten om terug te treden en zorg te dragen voor een ‘warme overdracht’ naar de volgende generatie. Volgens hem past de overdracht van het zittend management binnen de traditie van de uitgeverij. Van Gorcum bestaat al sinds 1800. Door de splitsing verliest de uitgeverij zijn predicaat ‘Koninklijk’.
Bron: RTV Drenthe
Royce de Vries sleept prijs in de wacht
Advocaat Royce de Vries heeft de Storytel Award gewonnen voor het beste luisterboek. Hij schreef een boek over zijn vader Peter R. de Vries, genaamd Ik beloof je dat ik honderd word. Het boek kwam in november 2023 uit. De Vries vertelt dat het al een eer was om genomineerd te zijn voor deze prijs. Het luisterboek werd ook door Royce de Vries zelf ingesproken samen met Casper Gimbrère. Voor de Vries was het inspreken van zijn luisterboek allesbehalve een gemakkelijke opgave. Hij vertelt dat hij het luisterboek met ‘bloed, zweet en tranen’ heeft ingesproken. Vooral de hoofdstukken over hemzelf waren nog wel het lastigst.
Bron: RTL Nieuws
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!