Afbeelding

overlijden, jubileum, prijs, beker, winnaar, wedstrijd, Matthijs van nieuwkerk, DDWD, volkskrant, Nick Hornby, Rutger Bregman, schrijven, schrijver, literair nieuws, nieuws, boeken, boek

Pixabay

Matthijs van Nieuwkerk vaste medewerker bij Volkskrant, Heleen van Royen viert twintigjarig schrijfjubileum

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Winnaars Storytel Awards, Thea Beckmanprijs en Hebban Debuutprijs bekend

Afgelopen weekend zijn er veel prijzen uitgereikt. Zo heeft Judith Fanto de Hebban Debuutprijs 2020 in ontvangst mogen nemen voor haar waargebeurde roman Viktor. Martine Letterie mocht dit jaar de Thea Beckmanprijs mee naar huis nemen voor haar historisch jeugdboek Verboden te vliegen.

Ook zijn de Storytel Awards 2020 uitgereikt. De prijs van beste Beste Luisterboek werd gewonnen door Rutger Bregman, met zijn boek De meeste mensen deugen. Rutger Bregman heeft het boek zowel geschreven als ingesproken. De prijs voor Beste Voorlezer is gewonnen door Karin Douma, vooral bekend van haar werk voor radio en TV. Tenslotte heeft Chantal van Mierlo de prijs voor Beste Storytel Original 2020 gewonnen met haar serie Julia Menken.

Nu.nl, Storytel

Matthijs van Nieuwkerk is nu een vaste medewerker bij de Volkskrant

De bekende presentator Matthijs van Nieuwkerk is nu een vaste medewerker bij de Volkskrant. De krant deelde dit nieuws met zijn lezers afgelopen zaterdag. Van Nieuwkerk gaat stukken schrijven over boeken en zijn eerste werk gaat over de nieuwe roman van Nick Hornby, Op het eerste gezicht. Zijn schrijfwerk kon al meteen op commentaar rekenen, aangezien het vooral gaat over de ervaringen die Matthijs zelf heeft met Nick Hornby. Verder wordt er weinig aandacht besteed aan het nieuwe boek, Op het eerste gezicht. Het stuk kan je hier lezen.

Bron: Tzum, Volkskrant

Heleen van Royen viert twintigjarig schrijfjubileum met nieuw boek

De 55-jarige schrijfster Heleen van Royen gaat op 13 november een nieuw boek publiceren. Dit doet ze ter ere van haar twintigjarige schrijfjubileum. Het boek heet Moeder, dochter, minnares en is een bundel met niet eerder gepubliceerde verhalen. In de bundel schrijft Heleen van Royen bijvoorbeeld over de eerste keer dat ze xtc gebruikte, de uitvaart van haar moeder en de herbegrafenis van haar vader. Heleen van Royen is vooral bekend van haar romans De gelukkige huisvrouw en De ontsnapping.

Bron: Nu.nl

Schrijver van Forrest Gump overleden

Winston Groom, schrijver van het verhaal van Forrest Gump, is afgelopen week op 77-jarige leeftijd overleden. De verfilming van zijn boek in 1994 werd wereldwijd een groot succes en wordt in de VS zelfs als cultureel erfgoed beschouwd. De bekendste zin uit de film is “Life is like a box of chocolates: you never know what you’re going to get”.

Tot aan de maan en terug

Naast Winston Groom is ook schrijver Sam McBratney afgelopen maand overleden op 77-jarige leeftijd. Sam McBratney heeft het prentenboek “Raad eens hoeveel ik van je hou” geschreven, een van de beroemdste prentenboeken ter wereld. Uit het boek is de zinsnede “Tot aan de maan… en terug” voortgekomen. Van het prentenboek zijn wereldwijd bijna 50 miljoen exemplaren verkocht en is het vertaald in 57 talen.

Bron: vrt, vrt

Uitgeven