Afbeelding

Winnaars Literaire Parel

Archief Martin Vermeulen

Martin Vermeulen over schrijven, ziek zijn en zijn bekroonde boekcover

De Literaire Parel voor de beste boekcover ging dit jaar naar Martin Vermeulen. Zijn boek Verzonken horizon is een persoonlijke bundeling van blogs over leven met een hersentumor. De cover: een schilderij dat hij samen met kunstenaar Esther Verbeek maakte. “Het symboliseert hoe ik in het leven sta.”

Wanneer ik Martin spreek, is hij nog steeds nuchter onder de prijs die hij ontving. “Het was een publieksprijs,” benadrukt hij. “Ik heb een groot netwerk en veel mensen opgeroepen om te stemmen. Maar ik vond het natuurlijk hartstikke leuk om te winnen.”

Schrijven als houvast

Martin begon zijn schrijfproces in eerste instantie zonder ambitie om een boek te maken. “Na mijn diagnose in 2021 schreef ik blogs over alles wat ik meemaakte: de angst, het verdriet, maar ook de humor en het hernieuwde plezier in het leven. Pas toen mensen om me heen vroegen of ik daar geen boek van wilde maken, ben ik dat gaan overwegen.”

Schrijven bleek helend. “Het hielp me om grip te krijgen op wat er gebeurde. Ik schreef over mijn moeder die ik miste, over de controle-scans, over het stoïcisme dat me houvast gaf.” Zelfs een brief aan zijn tumor kwam voorbij. “Ik schreef: jij denkt dat jij mij onderuit kunt halen, maar als ik dood ben, ben jij ook dood. Dus laten we het een beetje gezellig houden zolang het kan.”

Een cover met een verhaal

De bekroonde omslag van Verzonken horizon ontstond op bijzondere wijze. Martin, die zichzelf geen schilder noemt, kreeg hulp van oud-collega Esther Verbeek. Samen baseerden ze het beeld op een sculptuur van de Franse kunstenaar Bruno Catalano: een man met een koffer, waarin een deel van zijn lichaam ontbreekt.

“Dat sprak me aan,” zegt Martin. “Ik weet niet meer helemaal wie ik ben. Er is iets van me afgenomen, letterlijk en figuurlijk. Toch is er nog een horizon, al wordt die steeds kleiner. Dat hebben we verbeeld in het schilderij: een figuur met zijn rug naar de kijker, op weg naar een ondergaande zon.”

De uitgever, Klare Taal, verwerkte het schilderij tot een cover. Ook het woord ‘horizon’ vervaagt subtiel op de voorkant. “Dat vond ik belangrijk: die titel moest je kunnen voelen.”

Geen bestseller, wél betekenis

Het boek werd uitgegeven in eigen beheer en is vooral verkocht binnen zijn eigen netwerk. “Ik hoef er niks aan te verdienen,” zegt Martin. De opbrengst gaat naar het KWF. “Ik ben niet rijk, maar ik ben ook niet arm. Dit project was voor mij een manier om bezig te zijn met wat wél lukt.”

Wat hoopt hij dat lezers uit zijn boek halen? “Dat er ook na een diagnose nog een leven is. Dat je andere keuzes leert maken. Misschien biedt mijn verhaal herkenning of troost, al is het maar voor een paar mensen. Dan is het al de moeite waard.”

Over het boek

Verzonken horizon is verkrijgbaar via uitgever Klare Taal, via Post Scriptum in Schiedam of online via bol.com. Let op: bij verkoop via Bol gaat een kleiner deel van de opbrengst naar het KWF.