Afbeelding
pixabay
pixabay
Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.
In haar roman Vallen is als Vliegen heeft Manon Uphoff dit jaar de mooiste zin van het jaar geschreven. Haar boek is een autobiografische roman over seksueel misbruik binnen een gezin. De winnende zin is: “En hier ben ik, kruipend naar die plek die tot vandaag zijn angstparfum van gele orchidee, passiebloem en mest uitwasemt, in een poging te aanschouwen wat ik daar geweest ben: het laatste poppetje in de matroesjka, met de scheef geschilderde kommaoogjes, het poppetje dat je niet kan openen”.
De Tzum-prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de schrijver van de mooiste zin uit een boek dat is verschenen in het voorgaande jaar. In een interview met Trouw vertelt Coen Peppelenbos over de zin: “Die mest knalt erin, die contrasteert scherp met de orchidee en de passiebloem en laat zien dat haar relatie met haar vader gruwelijk was, maar ook mooi. Dat dat allemaal in één zin zit, dat is knap”. Met de prijs wint ze één euro per woord, dus 48 euro in totaal.
Na vier jaar als hoofdredacteur stopt Sander Schimmelpenninck bij het blad Quest. Dit laat hij weten in een blog op de website. Zo schrijft hij dat “nu het moment is gekomen om harde keuzes te maken”. Als reden voor zijn vertrek schrijft hij dat het vergrootglas waaronder hij heeft gelegen als hoofdredacteur en presentator van op1 hem “bijzonder slecht” beviel. Schimmelpenninck laat verder weten dat hij meer bij zijn vriendin wil zijn en daarom vanuit Scandinavië verder wil met het schrijven van columns voor de Volkskrant. Ook is hij van plan om de podcast Zelfspodcast te blijven presenteren en verder uit te bouwen tot een “heus mediabedrijf”. Wie Schimmelpenninck gaat opvolgen als hoofdredacteur bij Quote is nog niet bekend.
De redactie van Vogue heeft voor hun komend nummer samengewerkt met een groep van twintig leerlingen van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost. Dit hebben ze gedaan “als ode aan de nieuwe generatie”. Zo zijn de leerlingen gefotografeerd in kleding waarin ze zichzelf het liefst zien en hielpen ze met het maken van het magazine. Ook zijn ze betrokken geweest bij meerdere interviews en hebben ze zelf ook flink wat vragen beantwoord. Het nummer van komende maand staat in het teken van verandering.
Bron: Vogue, Bladendokter
De beroemde schrijfster J.K. Rowling brengt binnenkort een nieuw boek uit onder haar pseudoniem Robert Galbraith. Het boek heet Troubled Blood en gaat over een privé-detective die de verdwijning van een vrouw in 1974 moet oplossen. Echter krijgt hij te maken met een seriemoordenaar die altijd vrouwenkleding draagt tijdens het plegen van een moord. Recensenten die het boek voor publicatie mochten lezen hebben de dader omschreven als een “travestiet-seriemoordenaar”. The Daily Telegraph heeft in een vroege recensie de conclusie getrokken dat het plot van het verhaal is “vertrouw nooit een man in vrouwenkleding”. Niet alle recensenten delen echter dezelfde mening. Zo heeft de recensent van de krant The Observer laten weten: “Ik heb het boek gelezen, dat moet u ook doen en dan zal u een andere conclusie trekken. Zonder het plot te verklappen: u zult zien dat het allemaal onzin is”.
De nieuwe beschuldigingen volgen kort op eerdere kritiek die naar J.K. Rowling is geuit. Zo heeft ze ongeveer twee weken geleden de Ripple of Hope-award teruggeven nadat ze transfobische uitspraken op twitter zou hebben geplaatst.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.