Start » Nieuws » Luuk van Middelaar wint Von Der Gablentzprijs

Luuk van Middelaar wint Von Der Gablentzprijs

31 Oktober 2009

Luuk van Middelaar wint de Otto von der Gablentz Studieprijs, groot € 5000, voor zijn boek ‘De passage naar Europa'. Op maandag 2 november 2009 ontvangt hij deze prijs uit handen van voormalig minister-president Wim Kok.. Met ‘De Passage naar Europa. Geschiedenis van een begin’ heeft Van Middelaar volgens het bestuur, “een even boeiende als intrigerende interpretatie van het Europese integratieproces geschreven. J.L Heldring noemde het in zijn column ‘het belangrijkste boek dat sinds lang door een Nederlander over Europa is geschreven’. Het is een soevereine studie die zich weinig aantrekt van disciplinaire scheidslijnen of theoretische kaders en mede daardoor een groot publiek aanspreekt.”

De Von der Gablentz Prijs is een Nederlandse onderscheiding die iedere twee jaar wordt verleend door de Stichting Von der Gablentz Prijs aan een persoon van Duitse of Nederlandse afkomst die zich heeft ingezet voor het bevorderen van de goede betrekkingen tussen Duitsland en Nederland. Aangezien de betrekkingen tussen de twee landen zich de afgelopen tijd voorspoedig ontwikkeld hebben, heeft de Stichting besloten de prijs een meer Europees karakter te geven. Dit is geheel in de geest van oud-diplomaat Von der Gablentz, die zich onder andere als rector van het Europa College te Brugge zeer heeft ingezet voor de Europese gedachte. Eerdere prijswinnaars waren Wolfgang Clement, voormalig minister-president van Noordrijnland-Westfalen en voormalig minister van Economische Zaken, en Mom Wellenstein, voormalig Europees topdiplomaat. De prijs bestaat uit een penning en is gedoteerd met € 5000.

Dit jaar wordt voor de eerste keer de Otto von der Gablentz Studieprijs uitgereikt. De prijs wordt om de twee jaar toegekend aan jonge wetenschappelijke onderzoekers die een uitzonderlijke studie hebben geschreven op het gebied van de geestes- of maatschappijwetenschappen en Europa of de Nederlands-Duitse betrekkingen tot onderwerp heeft. De prijs bestaat uit een oorkonde en is gedoteerd met € 5.000.

De Von der Gablentz Prijs 2009, die iedere twee jaar wordt verleend, gaat naar Geert Mak en Rita Süssmuth, omdat zij op bijzondere wijze de twee passies van oud-diplomaat Otto von der Gablentz verbinden. Europa en het wederzijdse begrip tussen de buurlanden Nederland en Duitsland. Beiden hebben zij een scherp oog voor historisch gegroeide en belaste relaties tussen buurlanden in Europa, in het bijzonder voor Nederland en Duitsland. Süssmuth als meest geliefde politica in Duitsland en Mak als meest productieve en gelezen geschiedschrijver van Nederland.

Bron: www.duitslandinstituut.nl

« terug naar het nieuwsoverzichtTags:
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer ligt omstreeks 14 december in de winkel.

WORD ABONNEE