Afbeelding

boeken

Josh Sorenson via Pexels

Lize Spit schrijft Boekenweekgeschenk van 2023 en nieuwe literaire canon

Lize Spit schrijft Boekenweekgeschenk van 2023

De schrijvers voor de 88ste Boekenweek zijn bekend gemaakt door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Lize Spit gaat het Boekenweekgeschenk van 2023 schrijven en Raoul de Jong schrijft het Boekenweekessay. Lize Spit heeft met haar debuutroman Het Smelt vele prijzen gewonnen en er zijn meer dan 200.000 exemplaren van haar boek verkocht. De Boekenweek vindt plaats op zaterdag 11 tot en met zondag 19 maart en heeft als thema ‘Ik ben alles.’

Bron: NU.nl

Nieuwe literaire canon: Multatuli opnieuw populairst en meer vrouwen op de lijst

De Week van het Nederlands werd afgetrapt met een nieuwe literatuurcanon. De lijst, die uit honderd belangrijke klassiekers uit de Nederlandse literatuur bestaat, is samengesteld op basis van de antwoorden van bijna 2000 deelnemers van een canonenquête. Deze enquête werd georganiseerd door allerlei taal- en letterkundige organisaties in Nederland en Vlaanderen. Uit de lijst blijkt dat Multatuli, schrijver van het boek Max Havelaar, opnieuw het populairst is. In 2002 stond Multatuli ook bovenaan, en is net zoals veel andere titels niet van de lijst verdwenen. Wel zijn veel oude, grote namen gezakt en er zijn nieuwe hedendaagse auteurs bijgekomen, zoals Marieke Lucas Rijneveld. Ook staan er meer vrouwen op de lijst, zoals Lize Spit.

Bronnen: NPO Radio 1, VRT NWS

Gouden Griffel 2022 naar Yorick Goldewijk met Films die nergens draaien

Auteur Yorick Goldewijk is bekroond met de Gouden Griffel 2022 voor zijn boek Films die nergens draaien. Het Gouden Penseel 2022 gaat naar het geïllustreerde kinderboek Terra Ultima van Raoul Deleo. De prijzen worden altijd voorafgaand aan de Kinderboekenweek uitgereikt en zijn de belangrijkste kinderboekenprijzen in Nederland. Films die nergens draaien gaat over Cato, die ontdekt dat er iets vreemds aan de hand is in een verlaten bioscoop. Terra Ultima vertelt het verhaal van een expeditie in een fictief werelddeel.

Films die nergens draaien wordt geprezen door de jury om zijn originaliteit en verbeeldingskracht: “Het boek is uitzonderlijk door de ingenieuze wijze waarop fantasie, werkelijkheid en dieperliggende thema's in een meeslepend avontuur zijn vervat.” Ook Terra Ultima werd geroemd. Het jury commentaar: “Een boek dat er met kop en schouders bovenuit steekt door de fantastische verbeeldingen in een schijnbaar informatieve sfeer. Groots en meeslepend aan de ene kant en verfijnd en gedetailleerd aan de andere kant.”

Bron: NU.nl

Uitgeven