Afbeelding

Boekenkast met boeken

Boekenkast met boeken - Element5 Digital (via Pexels)

Literatuurliefhebbers opgelet, binnenkort Nacht van de Literatuur

Misschien wat aan de vroege kant, maar op 23 maart 2024 is de jaarlijkse Nacht van de Literatuur. Zoals elk jaar wordt dit evenement gehouden op verschillende locaties in Amersfoort. Bekende en lokale schrijvers van verschillende genres zullen deze avond in de stad te vinden zijn. Maar de echte liefhebber kan al eerder van de sfeer proeven. Ook kun je zelf deelnemen aan het evenement met een heuse schrijfwedstrijd.

Schrijvers op de planken

Voor wie niet kan wachten tot maart, is er goed nieuws. Op 16 februari vindt de derde editie van Schrijvers op de planken plaats in het KAdECafé in Amersfoort. Bij dit evenement zullen drie schrijvers aanwezig zijn: Sabrine Ingabire, Miloe van Beek en Iris Cassandra. Tijdens deze avond zal Gigi Müjde, student aan de HKU, een scène schrijven en spelen geïnspireerd op lotgenoten, een boek van Sabrine Ingabire.

Nacht van de Literatuur

De Nacht van de Literatuur op 23 maart vormt een variant op de Dag van de Literatuur (in Rotterdam) en de Nacht van de Poëzie (in Utrecht). Anders dan bij de andere twee evenementen, verspreiden de schrijvers zich over verschillende plaatsen in de binnenstad. Er zullen bekende schrijvers aanwezig zijn zoals de familie Chabot (dit jaar de auteurs van het Boekenweekgeschenk), journalist en schrijver Marcel van Roosmalen en dichter des Vaderlands Babs Gons. Ook lokale schrijvers en dichters zullen deze avond optreden. Hierbij kun je denken aan voormalig stadsdichter van Amersfoort Twan Vet. Het evenement zal een festivalachtig karakter hebben.

Schrijfwedstrijd

Als klap op de vuurpijl kunnen schrijvers deelnemen aan een heuse schrijfwedstrijd. Deelnemers hebben tot uiterlijk 9 maart de tijd om een kort verhaal aan te leveren. Je verhaal mag hooguit 500 woorden tellen en je moet minimaal 18 jaar zijn om te kunnen deelnemen. Voorwaarde is wel dat het verhaal een link heeft met de Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen. Voor de winnaar is het extra feest, want die ontvangt 100 euro prijzengeld. Daarnaast krijgt de winnaar een gesigneerd exemplaar van het nieuwste boek van de schrijfster (Hoe overleef ik alles wat ik niet vertel?). De eerste vijftig deelnemers winnen ook gratis toegang bij de Aegtenkapel voor een ontmoeting met Francine Oomen.

UPDATE:
De schrijfwedstrijd van de Nacht van de Literatuur is afgelast. Reden is dat Francine Oomen door gezondheidsproblemen niet aanwezig kan zijn bij het literaire evenement. Zodra haar nieuwste titel uitkomt (Hoe overleef ik alles wat ik niet vertel?), hoopt de Nacht van de Literatuur haar weer te kunnen uitnodigen en opnieuw een schrijfwedstrijd rondom haar boek te organiseren.

Uitgeven