Afbeelding

Literaire nieuws: Magic School Bus-schrijfster overleden, Wij slaven van Suriname na 86 jaar in bestsellerlijst

Pexels

Literaire nieuws: Magic School Bus-schrijfster overleden, Wij slaven van Suriname na 86 jaar in bestsellerlijst

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.


Magic School Bus-schrijfster, Joanne Cole overleden

De schrijfster van de kinderboekenreeks The Magic Bus, Joanna Cole, is op 12 juli op 75-jarige leeftijd overleden. De kinderboekenreeks was wereldwijd een groot succes en het eerste deel van haar reeks kwam in 1986 al uit. In deze serie werden er dertien boeken uitgebracht en nog tientallen verwante tittels. Meer dan 93 miljoen gingen over de toonbank in 13 landen, waaronder ook Nederland. Haar boeken wonnen veel prijzen en in 1994 werd er zelfs een animatieserie van gemaakt. De oorzaak van de dood is niet bekend gemaakt.

Bron: NU.nl

Wij slaven van Suriname na 86 jaar in bestsellerlijst

Anton Kom (1898-1945) schreef het boek Wij slaven van Suriname dat in 1934 gepubliceerd werd. Het boek was een aanklacht tegen het racisme en uitbuiting en voor het eerst werd de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit een antikoloniaal oogpunt. Na 86 jaar verschijnt deze voor het eerst in De Bestseller 60, op plaats dertig. De Kom werd in juni als eerste Surinamer in de Canon van Nederland opgenomen. Deze keuze is gemaakt zodat ‘de negatieve erfenis van racisme en kolonialisme’ uitgebreid aan bod kan komen, meldt NU.nl.

Bron: NU.nl

Saskia Noort moeite met ‘veel leesplezier’ signeren bij Bonuskind

Saskia Noorts nieuwe thriller Bonuskind is uit. Tijdens het signeren van het boek had ze moeite met ‘veel leesplezier’ erin te zetten, omdat het nogal donker is vanwege het kinderperspectief, vertelt ze in TrouwTijdens het schrijfproces heeft Noort wakker gelegen, omdat ze het moeilijk vond om in de personages in te leven. Een verhaal over een overspelige man die met zijn jonge vriendin in een luxe appartement woont, terwijl zijn eenzame ex-vrouw in een huurwoning zit. Noort geeft aan dit een cliché te vinden, maar wel hoe het er in Nederland aan toe gaat.

Bron: NU.nl

Nico Dijkhoorn gaat aan de slag bij Het Parool

Oud-bibliotheekmedewerker, Nico Dijkhoorn moest eind vorig jaar de Volkskrant verlaten en ook toen De Wereld Draait Door aan het begin van dit jaar ermee stopte, had hij tijd over. Ondertussen is daar verandering in gekomen en gaat hij nu aan de slag bij de lokale krant Het Parool. Hij heeft zo nu en dan nog wel voor VI en de Vlaamse Krant Het Nieuwsblad geschreven.

Bron: Tzum.info 

Uitgeven