Literair nieuwsoverzicht - week 37

Breng jezelf in een keer op de hoogte van het literaire nieuws van deze week.

LeesID

Op Manuscripta kondigde CPNB het LeesID aan, een centrale bewaarplaats voor al je ebooks. Waar je ze ook hebt gekocht, met de LeesID staan ze allemaal keurig bij elkaar. LeesID is gratis en werkt op alle apparaten.

Koch

Herman Koch ontving op Manuscripta, de opening van het boekenseizoen, een Platina Boek voor de verkopen van meer dan 500.000 exemplaren van Het diner (Ambo | Anthos, 2009). 

Charlotte Kohler stipendium

Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijks stipendium voor beginnend literair talent, is dit jaar toegekend aan dichter Mischa Andriessen, zo meldt LeespleinDe jury kent de prijs toe 'voor het bescheiden oeuvre van Andriessen maar in het bijzonder voor de bundel Huisverraad'.

Hollands Diep

Robbert Ammerlaan, gepensioneerd uitgever van De Bezige Bij, richt een nieuwe literaire uitgeverij op. Hollands Diep moet tot “de prominentste Nederlandstalige uitgevers” van Nederland gaan behoren. „Bij de toekomstige auteurs zullen stellig enkele bekende namen zijn, maar het gaat mij vooral om het ontdekken en uitgeven van nieuw talent en het ontwikkelen van eigen ideeën.” (Bron NRC)

Nooit meer slapen verfilmd

W.F. Hermans' succesroman Nooit meer slapen wordt verfilmd, meldt De Bezige Bij. De uitgever heeft de filmrechten verkocht aan de filmproducent KeyFilm. Ook de zoon van Hermans, Ruprecht Hermans, was bij de verkoop van de filmrechten betrokken. Nooit meer slapen (1966), een roman over de ambitieuze geoloog Alfred Issendorf die in Noorwegen een hypothese van zijn promotor toetst, zal als internationale Engelstalige film uitgebracht worden. De film wordt geregisseerd door Boudewijn Koole (Kauwboy). (Bron NRC)




Uitgeven