Afbeelding

Unsplash.com

Literair Nieuwsoverzicht - week 14

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws. 

Literaire nieuws week 14

Remco Campert blijft toch af en toe schrijven 

Ondanks het eerder aangekondigde 'pensioen' van schrijver en dichter Remco Campert, blijft hij toch op onregelmatige basis korte notities schrijven voor het Volkskrant-katern Sir Edmund. "Behalve luiheid is er geen reden om met schrijven op te houden", aldus Campert. 

Begin maart maakte zijn uitgeverij De Bezige Bij bekend dat de schrijver stopt met schrijven. Remco Campert leverde tot dat moment bijdragen aan Elsevier en de Volkskrant waarvoor hij de wekelijkse column Somberman schreef en een rubriek over poëzie. De schrijver publiceert al vanaf de jaren vijftig en heeft een aanzienlijk oeuvre opgebouwd. Bekende werken van hem zijn Het leven is vurrukkulluk en Een liefde in Parijs.
Bron: nu.nl

Uitspraak rechtszaak graf Harry Mulisch

De rechtszaak over de rechten van het graf op begraafplaats Zorgvliet, waarin de in 2010 overleden Harry Mulisch begraven ligt, is beslist. De rechter heeft geoordeeld dat het graf niet ten onrechte geruimd is voor de schrijver en stelt de familie die de rechtszaak heeft aangespannen daarmee deels in het ongelijk.

De rechtszaak ging om twee graven die ruim 100 jaar geleden door de familie gekocht zijn. Na een wijziging van de wetgeving rond grafrechten in de jaren '90 had de familie een verzoek in moeten dienen om de graven te behouden. Beide graven zijn geruimd. Voor één van de graven is wel een verzoek ingediend, voor het andere, dat van Mulisch, niet. De gemeente Amstelveen, eigenaar van begraafplaats Zorgvliet, moet de nabestaanden een schadevergoeding van ruim 9.000 euro betalen.
Bron: Parool.nl 

Annejet van der Zijl schrijft thriller samen met echtgenoot

Annejet van der Zijl, bekend non-fictieschrijver, heeft samen met haar echtgenoot Jo Simons een thriller geschreven. De val van Anika S. is het eerste boek van wat een serie van vijf moet worden. Annejet van der Zijl schreef verschillende non-fictieboeken waaronder de biografie van Annie M.G. Smith en Sonny Boy over de omstreden liefde tussen een Surinaamse student en een oudere Nederlandse vrouw in de jaren 20.
Bron: Trouw.nl  

Kritiek Man Booker Prize vanwege nationaliteitenkwestie

Na zijn nominatie voor de Man Booker Prize schreef Wu Ming-Yi vereerd te zijn met zijn nominatie voor de prijs en erg blij te zijn dat de organisatie zijn nationaliteit heeft aangemerkt als Taiwanees. Kort na deze Facebook-post paste de organisatie de persoonlijke gegevens van de schrijver aan: Wu Ming-Yi komt nu volgens de organisatie uit Taiwan, China.

Taiwan riep in 1949 de onafhankelijkheid uit, deze is echter nooit door China erkent. China ziet het eiland als onderdeel van haar grondgebied. De organisatie van de Man Booker Prize zegt op advies van het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken de nationaliteit van Wu Ming-Yi te hebben aangepast naar de gangbare, politiekneutrale terminologie. Op de Facebook-pagina van de organisatie reageren veel mensen kritisch op de aanpassing.
Bron: theguardian.com

Literair Festival in Rotterdam dit weekend

Aankomend weekend, 13 en 14 april, vindt in het centrum van Rotterdam het literaire festival Woordnacht plaats. Het festival draait om hedendaagse Nederlandstalige literatuur. Verschillende genres komen aan bod: proza, poëzie, spoken word en graphic novels. Op vrijdag staat postkoloniale literatuur in de huidige samenleving centraal. Zaterdagmiddag kan onder andere een beurs worden bezocht over de toekomst van de boekenmarkt. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van de organisatie. Kosten: 14,50 euro voor een dagticket en 20 euro voor een passe partout.
Bron: Woordnacht