Afbeelding

Man die bij een krantenbak staat en een gevouwen krant leest

Photo by HONG SON

Literair nieuws: Winnaar Gouden Griffel start nieuwe uitgeverij en Twee gouden boeken voor Paul van Loon

Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Winnaar Gouden Griffel 2023 start nieuwe uitgeverij

Edward van de Vendel, winnaar van de Gouden Griffel 2023, begint een nieuwe uitgeverij binnen Singel Uitgeverijen. De nieuwe uitgeverij heet Blauw Gras en zal de focus leggen op boeken voor jongeren. Volgens van de Vendel zullen er titels voor twintigers en dertigers zijn, maar ook young adult boeken en kinderliteratuur. “Die boeken zullen geschreven worden met een groot oog voor maatschappelijke-sociale onderwerpen.”

Hij geeft ook aan dat hij daarnaast ook blijft schrijven: “Ik blijf gewoon mijn eigen boeken maken, en die zullen zoals altijd bij Querido Kinderboek verschijnen.” Blauw Gras gaat ongeveer tien boeken per jaar uitbrengen, hoofdzakelijk Nederlandse titels van nieuwe auteurs. Daarnaast zullen er elk jaar een paar vertaalde boeken uitgebracht worden.

Bron: Singel Uitgeverijen

Twee gouden boeken in één maand voor Paul van Loon

Voor zijn kinderboek Meester Kikker heeft Paul van Loon een Gouden Boek ontvangen. De prijs werd uitgereikt tijdens de première van de gelijknamige musical. Eind september kreeg hij ook een Gouden Boek voor zijn jeugdboek Raveleijn, waarvan er een show speelt in de Efteling.

Meester Kikker verscheen in 1995 en er zijn sindsdien meer dan 75.000 exemplaren van verkocht. Volgens CPNB is dat goed voor de gouden status in het genre kinderboeken. In 1996 werd het boek al bekroond door de Kinderjury. Deze maand verschijnt er een nieuwe full colour uitgave van het verhaal.

Bron: Nu.nl

Dichteres Louise Glück overleden

Louise Glück, een Amerikaanse dichteres en winnares van de Nobelprijs voor Literatuur 2020, is op 13 oktober overleden. Haar werk is in Nederland bekender geworden toen er een bundel van haar verscheen, vertaald door Radna Fabias. Op haar naam staan onder andere de gedichtenbundels Averno en Winterrecepten van het collectief.

Glück had in 2003 en 2004 in de Verenigde Staten de titel Poet Laureate, die wordt gegeven aan dichters als blijk van waardering van hun werk. Ze is tachtig jaar geworden.

Bron: Tzum
 

Uitgeven