Afbeelding

Persoon houdt een krant vast, waarop 'Book Review' staat geschreven.

Photo by Gül Işık

Literair nieuws: Taakstraffen voor bedreigingen Pim Lammers en nieuwe stemprocedure NS Publieksprijs

Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Taakstraf voor online bedreigingen aan Pim Lammers

Vier mannen die verdacht werden van het online beledigen en bedreigen van kinderboekenschrijver Pim Lammers zijn taakstraffen opgelegd. Lammers ontving in februari bedreigende berichten naar aanleiding van een verhaal dat hij in 2015 had geschreven en trok zich hierna terug als schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek. In het verhaal werd de relatie beschreven tussen een 12-jarige jongen en zijn voetbaltrainer. De schrijver werd onder andere uitgemaakt voor pedofilieactivist, waarna hij uit het vakgebied veel steunbetuigingen kreeg. Eén van de verdachte mannen is vrijgesproken. Lammers was zelf niet aanwezig bij de zitting.

Bron: NOS, NU.nl

Stemprocedure NS Publieksprijs aangepast

De stemprocedure van de NS Publieksprijs is aangepast waardoor de prijs dit jaar weer uitgereikt kan worden. Vorig jaar ging de stemming fout doordat het te makkelijk was om foutieve stemmingen uit te brengen en kon de uitreiking niet doorgaan. Verschillende Kamerleden, waaronder Sylvana Simons (BIJ1) en Caroline van der Plas (BBB) gaven toen aan dat hun mailadres was gebruikt om te stemmen zonder dat ze dat zelf wilden. Hun ‘stem’ werd uitgebracht op het boek Het Coronabedrog, van Thierry Baudet (FvD).

Er kan daarom dit jaar niet meer gestemd worden op een vrije keuze. Alleen de zes boeken die tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2023 het best zijn verkocht staan in de stemlijst. Er zijn meer aanpassingen gedaan aan de stemprocedure: een e-mailverificatie moet ervoor zorgen dat er niet meer kan worden gestemd met een e-mailadres van iemand anders, en er is een comité aangesteld dat nagaat of de boeken wel onder fictie of verhalende non-fictie vallen. Tv-programma EenVandaag kondigt op 11 oktober in de uitzending de nominaties aan. De winnaar wordt daar bekendgemaakt op 8 november.

Bron: Parool

Tweede plaats in bestsellerlijst voor Adriaan van Dis

Het nieuwe boek van Adriaan van Dis is binnengekomen op de tweede plaats van de bestsellerlijst. Naar zachtheid en een warm omhelzen, zoals de roman heet, is daarnaast door Mezza’s boekenpanel uitgeroepen tot Mezza Boek van de Maand van september. Het boek kwam eind augustus uit en heeft zich dus nu in de top drie van de bestsellerlijst gevestigd. Op nummer drie en één staan respectievelijk Oog om oog van M.J. Arlidge, en Een nieuw sociaal contract van Pieter Omtzigt.

Bron: Tzum, AD.nl

Nieuw seizoen voor Eus’ Boekenclub

In de nieuwe afleveringen van Eus’ Boekenclub zijn onder andere Saskia Noort, Heleen van Royen, Tommy Wieringa en Carry Slee te gast. In het boekenprogramma gaat Özcan Akyol in gesprek met verschillende schrijvers en dichters. Daarnaast komen ook onbekende schrijvers aan bod, zij vertellen in het programma over welke ervaringen zij hebben met het schrijven en uitgeven van hun boeken.

Het nieuwe seizoen begint op 29 oktober en bestaat uit acht nieuwe afleveringen die op zondagavond worden uitgezonden.

Bron: Tzum
 

Uitgeven