Afbeelding

Afbeelding in zwart-wit van een man met een baard en een bril die op een kruk een krant leest

Foto door Dziana Hasanbekava

Literair Nieuws: Sinterklaas op één in de bestsellerlijst en De Zanzibardriehoek wint Libris Geschiedenis Prijs

Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Sinterklaas op één in de bestsellerlijst

De nieuwe versie van het kijk- en zoekboek Sinterklaas, van Charlotte Dematons, is in de bestsellerlijst terecht gekomen op nummer 1. Het boek is daarnaast al dagen uitverkocht op internet. Dematons stoot hiermee het nieuwste boek van Francine Oomen, Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel, van de eerste plek. Ook het nieuwe boek van Özcan Akyol komt hoog binnen in de lijst, die staat op nummer 5.

De nieuwe versie van het boek bevat een hele nieuwe indeling van het pietenhuis, waar alle pieten een eigen, gelijke kamer hebben. Het boek verscheen op 16 oktober, direct na de Kinderboekenweek.

Bron: Tzum

De Zanzibardriehoek wint Libris Geschiedenis Prijs 

In het radioprogramma OVT werd zondag bekendgemaakt dat het boek De Zanzibardriehoek van Martin Bossenbroek de Libris Geschiedenis Prijs heeft gewonnen. Het boek gaat over het slavernijverleden van Zanzibar.

De Libris Geschiedenis Prijs gaat naar historische boeken die een groter publiek aanspreken, met deze prijs wint Bossenbroek een bedrag van 20.000 euro. Eerdere winnaars van de prijs zijn René van Stipriaan met De zwijger: Het leven van Willem van Oranje (2022) en Erasmus. Dwarsdenker. Een biografie van Sandra Langereis.

Bron: Nu.nl

Nationale sinterklaasboeken geschreven door Özcan Akyol, Bastiaan Ragas en Dafne Schippers

De boeken van de twintigste editie van de nationale sinterklaasboeken worden dit jaar geschreven door Özcan Akyol, Bastiaan Ragas en Dafne Schippers. Deze boeken zijn in de sinterklaasperiode te koop bij verschillende supermarkten.

Akyol schreef het sinterklaasboek Een feest voor Iedereen, waarin hij de nadruk legt op dat het sinterklaasfeest voor ieder kind is dat in Nederland woont. Schippers schrijft Milo & Mino en de Pietenrace, waarin ze haar liefde voor competitie heeft verwerkt. 

Bron: Tzum

MAX Bronzen Vleermuis 2023 gewonnen door De Engelenmoord

Het thrillerdebuut van auteur Bjorn Van den Eynde, De Engelenmoord, heeft de MAX Bronzen Vleermuis 2023 gewonnen. Die prijs gaat naar het beste spannende debuut van het afgelopen jaar. Daarnaast is Van den Eynde met het boek genomineerd voor de Vlaamse Fred Braeckman Award.

De jury prijst De Engelenmoord voor de diepgang, goede opbouw en voor de mate waarin het verhaal de lezer ‘opzuigt’. Van den Eynde is blij met de prijs: “De lovende woorden van de jury en de enthousiaste reacties van de lezers hebben me geraakt.” De Engelenmoord is zijn eerste thriller voor volwassenen, eerder schreef hij onder andere Confessions of a Teenage Serial Killer en was hij als regisseur betrokken bij de Vlaamse serie Ghost Rockers.

Bron: Pelckmans

Uitgeven