Afbeelding
Photo by cottonbro studio
Photo by cottonbro studio
Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.
De Nobelprijs voor de literatuur is gewonnen door de Noorse auteur Jon Fosse. De jury is met name te spreken over zijn “vernieuwende toneelstukken en proza die stem geven aan het onzegbare”. Hij heeft onder meer romans, poëziebundels, essays en toneelstukken op zijn naam staan, die hij voornamelijk heeft geschreven in het Nynorsk, één van de twee standaardtalen van Noorwegen. Een aantal werken zijn naar het Nederlands vertaald, zoals Ik is een ander, Een nieuwe naam en Slapen.
Tegen de Noorse omroep NRK zegt hij dat het een groot genoegen was om het telefoontje te krijgen, maar dat hij het nog het meest een eer vindt voor het Nyorsk als taal.
Bron: NOS
Na een woordanalyse op de misdaadromans van de Zweedse auteur Camilla Läckberg, kwam het Zweedse magazine Kvartal erachter dat een deel van haar werk afweek van de rest. Läckberg staat bekend als één van de productiefste schrijfsters, en is daarnaast sinds 2006 de bestverkopende auteur van Zweden.
Volgens The Guardian gebruikte journalist Lapo Lappin een datatool om veelvoorkomende woorden uit de boeken op te sporen, om ze vervolgens in een diagram te verwerken. De eerste boeken kwamen ongeveer op dezelfde plek in het diagram te staan. Haar latere thrillers kwamen in een totaal andere hoek terecht. Volgens het programma moet Pascal Engman de schrijver van Vrouwen zonder genade zijn, en mogelijk ook van Gouden kooi en Zilveren vleugels. Pascal Engman is ook auteur, en heeft vaker samengewerkt met Camilla Läckberg. Het programma kwam bij hem uit omdat de woordenschat in zijn boeken grotendeels gelijk zou zijn aan de woordenschat in de laatste boeken van Läckberg.
Op Instagram heeft Läckberg aangegeven dat zij absoluut geen ghostwriter heeft ingehuurd, en dat “een misdaadverhaal veel meer een kwestie is van storytelling dan van stijl.”
Bron: De Standaard
Het jaarlijkse Boekensector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy toont dit jaar aan dat de vooruitzichten voor de Nederlandse boekensector sinds coronacrisis steeds somberder worden. De Kinderboekenweek is een grote factor die de boekhandels overeind houdt, daarvan blijft de populariteit onder Nederlanders namelijk groeien.
In 2023 bleken drie spelers van groot belang voor de boekensector. Op nummer één Bol.com, op nummer twee boekwinkelketen Bruna en op nummer drie de Kinderboekenweek. “Het onderzoek laat zien dat de jaarlijkse campagne voor het Nederlandse kinderboek positief blijft verrassen. De branche wordt door velen als behoorlijk saai ervaren, terwijl de Kinderboekenweek als enige vrolijkheid uitstraalt.”
Bron: INCT
De Nacht van de Poëzie is dit jaar op 7 oktober gevierd in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Dit jaar is het veertigjarige jubileum, en dat werd gevierd met twintig dichters en zes muzikanten. Volgens de organisatie ging de jubileumeditie niet om terugblikken op het verleden, maar juist op het ‘nu’. De avond werd gepresenteerd door Piet Piryns en Ester Naomi Perquin.
De Nacht van de Poëzie is traditiegetrouw de afsluiting van het International Literature Festival Utrecht, het grootste literatuurfestival van Nederland, dit jaar vond het festival plaats van 22 september t/m 7 oktober.
Bron: ILFU
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!