Afbeelding

Afbeelding van een rode bril op een stapel kranten

Photo by Suzy Hazelwood

Literair nieuws: Lampje voor derde keer favoriete kinderboek en Groot dictee gewonnen door Lydia Rood

Houd jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws van de afgelopen week.


Lampje voor derde keer favoriete kinderboek

In de jaarlijkse verkiezing van De Grote Vriendelijke Podcast en lezerscommunity Hebban is het boek Lampje van Annet Schaap voor het derde keer op rij verkozen tot favoriete kinderboek aller tijden. Op de tweede plek staat, net als vorig jaar, Films die nergens draaien van Yorick Goldewijk. Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom sluit de top 3 af.

Lezers en luisteraars konden hun vijf favoriete boeken insturen, waaruit de Grote Vriendelijke 100 is samengesteld. Dit jaar brachten 3600 mensen hun stem uit, dat is 500 meer dan vorig jaar. In de lijst komen ook klassieke kinderboeken voor, zoals De brief voor de koning (nummer 5), Pluk van de Petteflet (nummer 6) en Kruistocht in Spijkerbroek (nummer 10).

Bron: CPNB

Groot dictee gewonnen door Lydia Rood

Schrijfster Lydia Rood heeft op 25 november de zesde editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen bij de prominenten. In totaal maakte ze tien fouten. Gemiddeld maakten de prominenten 35 fouten tijdens het dictee.

Presentator Frits Spits presenteerde het dictee in zijn radioprogramma De Taalstaat. Naast de prominenten deden er ook twintig luisteraars van het programma mee, zij maakten gemiddeld twintig fouten. Luisteraars Walter Oussoren en Emiel Heuff maakten allebei acht fouten, de minste fouten van alle deelnemers.

Het dictee werd geschreven door auteur en taalkundige Wim Daniëls, en werd voorgelezen dor Gerdi Verbeet. Sinds een paar jaar wordt het Groot Dictee der Nederlandse Taal alleen nog uitgezonden op de radio.

Bron: Nu.nl

Lale Gül brengt tweede roman uit

Schrijfster Lale Gül brengt in 2024 een nieuw boek uit, met de titel Ik ben vrij. Het boek staat vermeld in de voorjaarsbrochure van uitgeverij Prometheus en zal een vervolg zijn op haar debuutroman Ik ga leven, dat werd uitgeven bij dezelfde uitgeverij.

Gül ontving na haar debuutroman vele bedreigingen, omdat ze vertelde over haar jeugd in een conservatief islamitisch gezin. Ze won onder andere de NS Publieksprijs en de Pim Fortuynprijs. Het nieuwe boek legt de focus op haar nieuwe leven en ook de bekendheid die ze kreeg na haar debuutroman.

Eerder gaf ze bij Bazarow aan nog even te willen wachten met haar vervolgboek: “Ik heb nu geen last van bedreigingen, dat wil ik zo lang mogelijk zo volhouden. Ik weet dat het me alleen maar weer gezeik brengt, daarom weet ik gewoon niet wanneer ik het tweede boek zal publiceren.”

Bron: Het Parool

Tanja Hendriks wordt directeur van Atlas Contact

De directeur van uitgeverij Ambo|Anthos, Tanja Hendriks, wordt vanaf 1 januari ook directeur van Atlas Contact. Ze blijft dus ook directeur van Ambo|Anthos. Volgens uitgeversgroep VBK, waar beide uitgeverijen onder vallen, blijven de twee uitgeverijen zelfstandig en behouden ze hun eigen identiteit.

Hendriks geeft in een persbericht aan dat ze de positie van de uitgeverij op de boekenmarkt wil versterken ‘door het prachtige en veelzijdige fonds van Atlas Contact goed te positioneren en te verbinden met lezers.’
Bron: Tzum.info
 

Uitgeven